Hållbarhet | 13 feb

Hotellet som satsar på att bli Värmlands hållbaraste

Hotell Frykenstrand satsar på att bli Värmlands hållbaraste hotell och konferensanläggning. Nyligen investerade hotellet i en bergvärmeanläggning och har nu kompletterat med 245 solpaneler.

Hotellet som satsar på att bli Värmlands hållbaraste
Hotell Frykenstrand fortsätter sin hållbarhetssatsning som började med en bergvärmeanläggning och nu utökas med solpaneler. Foto: Sesol

– Det känns fantastiskt att vi nu fortsätter vår utveckling inom användande av förnybar energi där satsningen på solceller är en sjävklar del. Det är jätteviktigt för oss att ta ansvar för och driva en hållbar omställning inom bland annat energifrågan där vi redan genom vår utveckling av laddstoplar för elbilar tar steg mot att bli klimatsmartare, säger företagets vd Patrik Mörkfors.

Under våren kommer hotellet att installera 245 stycken solpaneler på hotellets tak vilket kommer att producera omkring 102 198 kwh per år. Anläggningens solcellsgeneratoreffekt ligger på 132,64 kWp.

– Vi blir helt självförsörjande på el och värme under sommarens alla ljusa timmar, vilket är helt otroligt, fortsätter Patrik Mörkfors.

Anläggningen ska stå klar i mars. I lobbyn kommer hotellgästerna att kunna följa hur mycket solcellerna producerar i realtid.

– Vi är väldigt glada att vi har fått möjlighet att installera våra solceller på Hotell Frykenstrand. Eftersom hotellet ligger väldigt fint till, direkt intill sjön Fryken med skogen som närmsta granne, kommer vi ta hänsyn till denna vackra natur och miljö när vi placerar ut solcellerna. De som bor över eller konfererar på Hotell Frykenstrand ska känna miljökänsla i dubbel bemärkelse när man besöker hotellet, säger Simon Könberg, säljare på Sesol som sålt anläggningen.

Med stöd från Klimatklivet och Naturvårdsverket investerade hotellet även i en bergvärmeanläggning nyligen. Anläggningen omfattar 13 borrhål, 234 meter djupa och två värmepumpar.

 

Källa: Sesol

Publicerad 13 februari 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.