Pristagare | 2 apr

Hon får årets VA-pris

Christina Nordensten, tidigare chef för nationella vattenkatastrofgruppen VAKA, har fått VA-priset 2024. Tack vare VAKA:s arbete har Sveriges kommuners förmåga att hantera stora avbrott i dricksvattenförsörjningen förbättrats.

Hon får årets VA-pris
Christina Nordensten är årets VA-prisvinnare. Foto: VA-fakta

Christina Nordensten har drygt 30 års erfarenhet som handläggare inom beredskapsområdet på Livsmedelsverket och var chef för VAKA fram till pensioneringen förra sommaren.

Nyligen tilldelades hon 2024 års VA-pris av branschnätverket VA-Fakta.

– Vårt samhälles motståndskraft mot störningar på infrastruktur har fått en ökad aktualitet de senaste åren på grund av till exempel översvämningar och jordskred, något som vi får räkna med blir ännu vanligare i framtiden på grund av klimatförändringar, säger Anders Robertsson, vd för Maskinentreprenörerna, en av deltagarna i nätverket VA-Fakta.

I den nationella vattenkatastrofgruppen VAKA ingår personer från hela Sverige med kompetens inom bland annat dricksvattenproduktion, ledningsnät, miljö- och hälsoskydd, krisledning, säkerhet, räddningstjänst, smittskydd, geologi, laboratorieverksamhet och kriskommunikation.

Christina Nordensten har även ansvarat för fyra regeringsuppdrag och deltagit i ytterligare tre. Hon har också varit ansvarig för ett 30-tal olika handböcker och rapporter.

Vid prisutdelningen tilldelades Hampe Mobärg ett hedersomnämnande. Han var den som tog initiativet till att bilda VA-Fakta för tio år sedan. Genom sitt engagemang i VA-Fakta har han verkat för bättre planering och ökade investeringar inom vatten- och avloppshantering och varit en drivande kraft för ökat samarbete mellan VA-aktörer.

Källa: VA-Fakta

Publicerad 2 april 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.