Höjning av ROT-avdrag för värmepumpar

Nu kan större andel av arbetskostnaden dras av vid installation av värmepumpar.

ROT-avdragen har blivit en storindustri – under 2013 gjordes fyra miljoner köp av sådana tjänster. En kategori entreprenörer som haft ett speciellt samarbete med Skatteverket för att stävja fusk är Svenska Värmepumpföreningen, Svep. Redan 2009 kom man överens med Skatteverket om en schablon för beräkning av kostnaden för arbetstid. Av totalkostnaden skulle 30 procent anses som arbetskostnad vid installation av vätska-/vattenvärmepump, och 25 procent för luftvärmepump.

Efterhand har parterna dock noterat att andelarna varit för låga och vid en träff på Nordbyggmässan presenterades en höjning, där arbetskostnaden för installation av vätska-/vattenvärmepump beräknas till 35 procent. Arbetskostnaden för luftvärmepump kan schablonmässigt beräknas till 30 procent.

Om utförare och kund anser att arbetskostnaden är högre än 30 respektive 35 procent ska den verkliga arbetskostnaden dokumenteras och vid förfrågan visas upp för Skatteverket.

Pia Blank Thörnroos, som är jurist och arbetar som rättslig expert på Skatteverkets huvudkontor, deltog i presentationen av de nya reglerna.

Hon berättade att i ett antal ärenden där arbetskostnaden överstigit 60 procent utan att installatören kunnat verifiera denna höga arbetsandel kommer installatörerna att dras inför domstol. På Skatteverket har man sett alla möjliga varianter på hur aktörerna försökt runda reglerna – alltifrån att arbetskostnaderna uppgår till 100 procent av totalkostnaden till timpriser på 5 000 kronor.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 4/2014 sidan 9

 

 

 

Publicerad 28 april 2014

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.