Värmepumpar | 14 jul 2023

Högtryck för värmepumpar

Försäljningen av luft-vatten-värmepumpar har ökat med 52 procent under andra kvartalet, bergvärmepumpar med 26 procent, enligt Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Högtryck för värmepumpar
Försäljningen av värmepumpar har ökat senaste kvartalet och med ett nytt bidrag för småhusägare finns möjlighet för ytterligare försäljningsökningar framåt. Foto: Shutterstock

En del av förklaringen till den stora försäljningsökningen är att tillverkarna nu har kunnat leverera ut de värmepumpar som har varit försenade på grund av tidigare komponentbrist.

En annan faktor är den gångna vinterns höga och volatila elpriser. Det är många villaägare som beslutat att nyinvestera i en värmepump eller byta ut en befintlig värmepump för att kunna minska, eller få bättre kontroll på, sina framtida energikostnader

– EU pekar på att värmepumpar är en viktig del av lösningen för klimatomställningen. Med det i tanke är det tillfredsställande att se att Sverige bidrar med en fortsatt stark tillväxt på värmepumpmarknaden både för privatpersoner och för fastighetsägare, säger Anders Mårtensson, vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Sedan den 3 juli i år kan småhusägare som värmer sitt småhus med el eller gas söka bidrag för energieffektivisering, pengarna kan användas till att exempelvis köpa en värmepump eller ansluta sin fastighet till fjärrvärme. Svenska Kyl & Värmepumpföreningen ser med spänning fram emot att se hur många husägare som utnyttjar den här möjligheten.

– För att öka takten i klimatomställningen är det bra att fler och fler fastighetsägare väljer att installera värmepumpar för att på så sätt kunna ta till vara gratisenergi från luft och mark säger Mattias Järvinen, teknisk expert på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Frånluftsvärmepumpar ökade med hela 114 procent. Här döljer sig dock  förändringar i beräkningsunderlaget, vilket leder till en visad tillväxt som är högre än den verkliga tillväxten.

Källa: Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

Publicerad 14 juli 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.