Nytänk | 24 mar 2023

Havreskal blir till energi i nytt samarbete

E.on och ByggVesta drar igång ett samarbete för att förbränna havreskal som ska kunna ersätta cement i betongproduktion – och som grädde på moset ger förbränningsprocessen varmvatten till fjärrvärmekunderna.

Havreskal blir till energi i nytt samarbete
Förbränt havreskal blir till mikrosilika som kan ersätta cement vid betongproduktion. Dessutom ger förbränningsprocessen varmvatten till fjärrvärmekunderna. Foto: Istockphoto

Genom enkla anpassningar av förbränningsprocessen erhålls en högkvalitativ så kallad mikrosilika, vilken kan ersätta vanlig cement och därmed ge ett lägre koldioxidavtryck vid betongproduktion. Samtidigt ger förbränningsprocessen varmvatten till fjärrvärmekunderna i området.

Detta är ett gott exempel på hur innovation kan skapa synergieffekter för flera branscher

En avsiktsförklaring om samarbetet är påskriven och tester av förbränningen inleds efter sensommarens svenska havreskörd. Havreskal är idag en restprodukt med låg nyttjandegrad och satsningen på mikrosilika ses därmed som en viktig framtidssatsning för både E.ON och ByggVesta.

– Vi tror att branschöverskridande samarbeten är en förutsättning för att lyckas med klimatomställningen i samhället. Detta är ett gott exempel på hur innovation kan skapa synergieffekter för flera branscher, säger Alicia Åhlfeldt, hållbarhetsstrateg ByggVesta.

Enligt beräkningar kan cementmängden halveras genom inblandning av mikrosilika, från runt 400 kilo till cirka 200 kilo cement per kubikmeter betong. Därmed är det möjligt att kraftigt sänka koldioxidavtrycket.

”Ett bra exempel på ett industriellt samarbete som skapar hållbarhet”, säger Anette Blücher, chef E.ON Energiinfrastruktur. Foto: Apelöga

– Det här är ytterligare ett exempel på att E.ON tillsammans med olika partner testar innovativa och hållbara lösningar som både bidrar till sänkta koldioxidutsläpp inom flera sektorer och till mer återvunnen fjärrvärmeproduktion, säger Anette Blücher, chef E.ON Energiinfrastruktur.

Förbränningstesterna inleds i E.ONs värmeanläggning vid COOP centrallager i Upplands-Bro. Målet för parternas samarbete och tester är att om möjligt, i ett senare skede skala upp för en industrialiserad process.

Källa: E.on

Publicerad 24 mars 2023

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.