Härnösand först med miljömärkt fjärrvärme från solfångare
Härnösand är den första kommunen som får miljömärkt fjärrvärme från solfångare. Absolicon AB levererar Bra Miljöval-märkt fjärrvärme från sin solvärmeanläggning till hushållen i kommunen.
Potentialen för fjärrvärme via solfångare är stor och kan bidra till en viktig del i omställningen mot förnybar energi.
— Vi är glada att det nu finns miljömärkt solvärme. Solvärme är en bra komponent i ett fjärrvärmenät. Den har en låg miljöpåverkan och en viktig del i Sveriges omställning från fossila till förnybara bränslen, säger Eva Eiderström, chef Bra Miljöval.
Absolicon som byggt Sveriges största fjärrvärmeinkopplade solfångarfält med koncentrerande solfångare, bestämde tidigt att Bra Miljöval-märka solvärmen.
— För miljöns skull handlar jag ofta produkter märkta med ”Bra Miljöval”, så när vi producerar värme från solen helt utan utsläpp så var det naturligt att vi skulle ansöka om märkningen, säger Joakim Byström, vd på Absolicon.
Fjärrvärmenät i Sverige behöver högre temperaturer än vad vanliga solfångare för småhus kan ge. Men installationen i Härnösand har solfångare med en silverspegel som koncentrerar ljuset i en smal linje på ett mottagarrör fyllt med trycksatt vatten.
Solfångarna följer solen under dagen och behåller värmen under ett skyddande glas. Solfångarna är utformade för temperaturer upp till 160 grader och kan tillhandahålla 120 grader som matas in direkt i fjärrvärmenätet.
I dagsläget värms 90 procent av alla flerfamiljshus i Sverige av fjärrvärme. Många av dessa anläggningar skulle kunna bygga ut med solvärme för att ytterligare minska sina utsläpp av koldioxid.
Absolicons solfångarfält
- Solfångarmodell: Absolicon T16
- Yta: 1 hektar
- Solfångare: 2000 m2
- Effekt: 1,5 MW
- Energiproduktion: 660 000 kWh värme/år
- Temperatur: 73–120 oC
Källa: Bra Miljöval