FJÄRRVÄRME | 8 feb 2023

Härnösand först med miljömärkt fjärrvärme från solfångare

Härnösand är den första kommunen som får miljömärkt fjärrvärme från solfångare. Absolicon AB levererar Bra Miljöval-märkt fjärrvärme från sin solvärmeanläggning till hushållen i kommunen.

Härnösand först med miljömärkt fjärrvärme från solfångare
Absolicon AB som levererar Bra Miljöval-märkt fjärrvärme från sin solvärmeanläggning till hushållen i Härnösand.

Potentialen för fjärrvärme via solfångare är stor och kan bidra till en viktig del i omställningen mot förnybar energi.

—   Vi är glada att det nu finns miljömärkt solvärme. Solvärme är en bra komponent i ett fjärrvärmenät. Den har en låg miljöpåverkan och en viktig del i Sveriges omställning från fossila till förnybara bränslen, säger Eva Eiderström, chef Bra Miljöval.

Absolicon som byggt Sveriges största fjärrvärmeinkopplade solfångarfält med koncentrerande solfångare, bestämde tidigt att Bra Miljöval-märka solvärmen.

—   För miljöns skull handlar jag ofta produkter märkta med ”Bra Miljöval”, så när vi producerar värme från solen helt utan utsläpp så var det naturligt att vi skulle ansöka om märkningen, säger Joakim Byström, vd på Absolicon.

Fjärrvärmenät i Sverige behöver högre temperaturer än vad vanliga solfångare för småhus kan ge. Men installationen i Härnösand har solfångare med en silverspegel som koncentrerar ljuset i en smal linje på ett mottagarrör fyllt med trycksatt vatten.

Solfångarna följer solen under dagen och behåller värmen under ett skyddande glas. Solfångarna är utformade för temperaturer upp till 160 grader och kan tillhandahålla 120 grader som matas in direkt i fjärrvärmenätet.

I dagsläget värms 90 procent av alla flerfamiljshus i Sverige av fjärrvärme. Många av dessa anläggningar skulle kunna bygga ut med solvärme för att ytterligare minska sina utsläpp av koldioxid.

Fakta

Absolicons solfångarfält

  • Solfångarmodell: Absolicon T16
  • Yta: 1 hektar
  • Solfångare: 2000 m2
  • Effekt: 1,5 MW
  • Energiproduktion: 660 000 kWh värme/år
  • Temperatur: 73–120 oC

 

Källa: Bra Miljöval

Publicerad 8 februari 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.