Fjärrvärme | 17 okt 2022

Här värms byggbodarna upp med fjärrvärme

Vanligtvis värms byggbodar upp med el. BRA Bygg har tillsammans med Mölndals Energi och uthyraren Wangeskog gjort det möjligt att istället ansluta bodarna till fjärrvärme.

Här värms byggbodarna upp med fjärrvärme
I Mölndal värms nu byggbodarna upp med fjärrvärme. Detta genom ett samarbete mellan BRA Bygg, Mölndal energi och Wangeskog. Foto: BRA Bygg

Trots de fördelar som finns med fjärrvärme är det fortfarande ovanligt att använda det för att värma upp byggbodar. En av anledningarna till detta är att det krävs en hel del insatser initialt, bland annat behöver byggbodarna ha ett vattenburet uppvärmningssystem.

BRA Bygg, Wangeskog och Mölndal Energi har byggt om ett antal byggbodar för att kunna ansluta dessa till fjärrvärmenätet och samtidigt frigöra kapacitet i elnätet. Byggbodarna används  vid GoCo Health Innovation City, ett innovationskluster inom hälsa som växer fram i Mölndal.

Byggbodar som värms upp med hjälp av fjärrvärme är helt klart ett steg i rätt riktning med många fördelar, inte minst ur ett klimatperspektiv

− Vi är glada att göra denna satsning tillsammans med Wangeskog och BRA Bygg, säger Richard Lundström, energisäljare på Mölndal Energi. GoCo kommer att fortsätta bygga under många år framöver och genom det här initiativet kommer de ha långsiktig tillgång till hållbar uppvärmning till ett stabilt pris. Det är glädjande att allt fler ser fördelarna med fjärrvärme i byggprocessen, både till byggbodar och att torka ut byggnader. Det är en viktig insats för att hushålla med den elkapacitet vi har, säger han.

Wangeskog Hyrcenter äger byggbodarna, som kommer att kunna värmas upp med fjärrvärme även på framtida byggarbetsplatser.

− Byggbodar som värms upp med hjälp av fjärrvärme är helt klart ett steg i rätt riktning med många fördelar, inte minst ur ett klimatperspektiv. Vi är väldigt glada över att delta i detta nytänkande projekt, säger Magnus Jakobsson, regionchef på Wangeskog Hyrcenter.

 

 

Källa: BRA Bygg

Publicerad 17 oktober 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.