Membranrening | 4 mar

Här tvättar och spolar de i toaletterna med renat dagvatten

Röda Oasen i Malmö är det första flerfamiljshuset i Sverige som använder sig av renat dagvatten för tvätt och toaspolning. Vattnet renas med hjälp av membranteknik och sparar närmare en halv miljon liter vatten varje år.

Här tvättar och spolar de i toaletterna med renat dagvatten
Therese Jephson, projektledare VA SYD/Sweden Water Research och Tobias Hey, forskare Lunds Teknikska Högskola, framför membrananläggningen som renar dagvatten till Röda Oasen. Foto: VA Syd

Tekniken som används för rening i Röda Oasen är en avancerad filterteknik med keramiska membran. De är tillverkade av ett unikt material som är extremt tåligt då det tål att torka ut under perioder, något som inte alla membran klarar av.

Tekniken har innan användning testats av forskare från Lunds tekniska högskola och kommer utvärderas efter hand.

Membranfiltrering är en känd metod, men användningen av keramiska membran testas här för första gången för att rena dagvatten till återanvändning i en fastighet.

Inom projektet REWAISE testas nya lösningar för att spara på dricksvatten. En av dem är att använda dagvatten till toaletter och tvättmaskiner, där vattnet renas med membranteknik. Foto: VA Syd

Systemet har en inbyggd maximal kapacitet om 1 000 liter per timme men i medel produceras cirka 300 liter renat dagvatten per timme.

På ett år beräknas Röda Oasen spara 475 000 liter dricksvatten, vilket motsvarar cirka 40 procent av fastighetens vattenförbrukning. Eftersom vattenanvändningen från toalettspolning och tvätt är svår att uppskatta så kommer mängden förbrukat dagvatten att mätas dygnet runt.

– Dagvattenmagasinet rymmer 70 000 liter och fastigheten använder 1 300 liter per dygn. Vi tror inte vi kommer behöva komplettera med dricksvatten. Men om det behövs är anläggningen i källaren byggd för att kunna göra det, säger Therese Jephson, projektledare till Sydsvenskan.

Projektet sker i nära samarbete mellan Rewaise, VA Syd, Malmö stad och forskare från Lunds tekniska högskola.

Källa: VA Syd/Sydsvenskan

Publicerad 4 mars 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.