hybrid | 30 nov 2022

Här kan Sveriges första hybridpark byggas

European Energy planerar att bygga Sveriges första ”hybridpark”, där vindkraft och solkraft kombineras på ett och samma område. Parken ska ligga i Åmål.

Här kan Sveriges första hybridpark byggas
European Energy planerar för Sveriges första hybridpark där solkraft och vindkraft samsas inom samma geografiska område. Parken ligger i Åmål. Foto: European Energy/Pixabay

European Energy har precis slutfört bygget av Kingebol vindkraftspark i Åmåls kommun. Parken är igång och har börjat producera el. Den beräknade årsproduktionen från de sex turbinerna är 108 GWh, vilket motsvarar 20 000 bostadshushålls årliga förbrukning av el. I samband med att den färdigställda parken visades upp för media nyligen presenterade också företaget sina planer framåt för området – här vill man bygga en solcellspark i anslutning till vindkraftsparken, med en kapacitet på 37 MWp. Om länsstyrelsen ger grönt ljus till projektet kan solcellsparken stå färdig inom 12–16 månader.

– Att kombinera sol och vind på samma geografiska plats är ett bra sätt att optimera elproduktionen. Vi kan använda samma nätanslutning eftersom sol- och vindkraft toppar under olika tider och årstider, säger Peter Braun, projektledare i Sverige, Norge och Finland på European Energy.

 

Källa: European Energy

Publicerad 30 november 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.