Solenergi | 7 feb 2023

Här installeras en av Nordens största solcellsanläggningar

Med sina 45 000 kvadratmeter solpaneler blir installationen på Postnord TPL:s terminal i Norrköping en av de största i Norden. Anläggningen kommer att producera runt 6 GWh om året.

Här installeras en av Nordens största solcellsanläggningar
Med sina 45 000 kvadratmeter solpaneler blir installationen på Postnord TPL:s terminal i Norrköping en av de största i Norden. Foto: Postnord

PostNord TPL har som mål att minst 10 procent av all el som förbrukas ska vara egenproducerad 2025. För att nå målet 2025 har PostNord TPL sedan 2020 installerat solceller på befintliga lagerlokaler och anpassat alla nya fastigheter för solceller.

I dag har sju av terminalerna solceller på taken och den som kommer att bli störst byggs nu i Norrköping. På en yta stor som sex fotbollsplaner ska Soltech Energy Solutions genomföra installationen.

Årligen kommer anläggningen att producera 6 GWh, något som motsvarar hushållsel för 1 200 villor på ett år. PostNord TPL kommer att köpa elen de förbrukar genom ett elhandelsavtal och resterande säljs till elnätet. På så sätt får länet en ökad tillgång av grön el.

Den initiala investeringen för själva anläggningen står Swede Solar för. Något som möjliggör att bygga en större anläggning än som först var planerat. Soltech Energy Solutions har varit ansvariga för installationen och PostNord TPL upplåter en större del av sitt tak.

–  Det känns fantastiskt att vi är med och bygger en av Nordens största takplacerade solcellsanläggningar. Detta gör att PostNord TPL kommer att få ett stort överskott av el på sommaren men även mer solel i fastigheten under vår och höst. Ett perfekt sätt att utnyttja en takyta som annars hade varit oanvänd och samtidigt avlasta det lokala elnätet, säger Christoffer Caesar, vd på Soltech Energy Solutions.

Projektet och trepartsupplägget möjliggör storleken av anläggningen.

– Vi vill bidra till hållbar utveckling av logistikbranschen och en viktig del i det arbetet är att verka för en ökad andel av förnybar energi i vår verksamhet. Därför ser vi mycket fram emot att samarbeta med Soltech kring solcellsanläggningen på Malmölandet, vår fastighet i Norrköping, som blir en av Nordens största i sitt slag, säger Jonas Kolehmainen, vd PostNord TPL.

Källa: Postnord

Publicerad 7 februari 2023

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.