Laddstolpar | 9 maj 2022

Här används elmaskiner för att bygga ut laddinfrastruktur

Volvo CE har installerat laddstolpar för att 138 fordon ska kunna ladda samtidigt vid anläggningen i Eskilstuna. Det som gör projektet unikt är installationen som utförts av Volvo CE:s helelektriska anläggningsmaskiner, vilket minskar klimatavtrycket under byggfasen.

Här används elmaskiner för att bygga ut laddinfrastruktur
När Volvo Ce installerar laddstolpar vid sin anläggning i Eskilstuna är det självklart att installationen ska göras med hjälp av tillverkarens elektriska maskiner. Foto: Volvo CE

Efterfrågan på laddbara fordon ökar i rekordtakt och en fortsatt kraftig utbyggnad av laddinfrastruktur är nödvändig för att möta det växande behovet. Vattenfall InCharge har nyligen levererat laddstationer till Volvo CE:s anläggning i Eskilstuna, där upp till 138 elbilar ska kunna ladda samtidigt.

– Vi ser allt fler av våra 2 000 medarbetare på siten i Eskilstuna som går över till elektriska fordon, och vi behöver möjliggöra för dem, kunder och övriga besökare, att ladda sin bil, säger Anne Bast, kommunikationsansvarig på Volvo Construction Equipment i Eskilstuna.

Att bygga laddinfrastruktur med elektriska maskiner tillsammans med Vattenfall InCharge är ett steg på vägen mot nettonollutsläpp i värdekedjan.

Anne Bast, Volvo CE

Det som gör just installationen av laddstolpar hos Volvo unik är att den utförs med tillverkarens helt eldrivna maskiner.

– Intresset för eldrivna fordon ökar i alla segment och Volvo CE är en spännande partner som tidigt sett behovet av att ge sina anställda möjlighet att ladda på arbetsplatsen. Det är extra roligt att de 138 nya laddplatserna nu även kommer att installeras med Volvos egna eldrivna anläggningsmaskiner, eftersom klimatavtrycket i byggfaser annars ofta kan vara högt, säger Susanna Hurtig, Nordenchef för E-mobility på Vattenfall.

– Framtiden inom anläggningsindustrin är elektrisk och våra mål på Volvo CE är bland annat att halvera koldioxidutsläppet från vår egen verksamhet samt kraftigt öka vår försäljning av elektriska maskiner till 2030. Ambitionen är att bli helt klimatneutrala i värdekedjan senast 2040. Hela klimatutmaningen kräver samarbete och vi hoppas att vi genom detta initiativ också kommer att kunna inspirera andra till att ta en större del i den förändringsresan, säger Anne Bast.

Källa: Volvo CE

Publicerad 9 maj 2022

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.