Översvämning | 8 aug 2023

Hans har orsakat stora skador

Ovädret Hans som dragit fram över landet under måndagen och tisdagen har skapat stora problem runt om i landet, bland i Göteborg där Göta älv svämmat över samt i Åre. Försäkringsbolaget If har tagit emot betydligt fler anmälningar än vanligt, uppskattningsvis cirka 250 fall av främst översvämningar.

Hans har orsakat stora skador
"Det är mycket svårt att uppskatta kostnaden än innan vi fått skadorna besiktigade. Översvämningar kostar mer än storm och det är mycket vatten nu", säger Jenny Rudslätt på If. Pressbild: If

– Det kommer in nya skadeanmälningar i betydligt högre takt än vanligt. Men tack vare att vi har ökat vår beredskap så har det gått bra. Det exakta antalet privatskador i form av översvämningar har vi inte sammanställt ännu, men vi uppskattar att vi snart är uppe på 250 nya anmälningar som vi förväntar oss kommer att öka succesivt, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

If jobbade under måndagskvällen och tisdagen fortsatt med att ta emot skadeanmälningar på telefon och via hemsidan. Några anmälningar från privatkunder i Åre hade inte kommit under tisdagen. Besiktningsrapporter från översvämmade bostäder har inte börjat komma in än, men på det hela taget har läget varit under kontroll och inga akuta insatser har behövts.

Skadorna på byggnaderna är ofta läckage utifrån, alltså då regn tar sig in via tak, fönster eller fasad, och ännu vanligare är översvämning som sker via baktryck i avlopp eller golvbrunn.

För företagsförsäkringar har If fått in 32 anmälningar hittills, men det kommer in fler löpande.

– Vi försöker att göra oss så tillgängliga som möjligt och har stor beredskap genom upparbetade kontakter med byggfirmor, besiktningsmän och all form av hjälp som kan behövas i ett krisläge. Än så länge bedömer vi läget som under kontroll, och inga akutinsatser har behövts från vårt håll, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

SMHI hade på tisdagseftermiddagen fortfarande kvar en röd varning för höga flöden i Hallands län och delar av västra Kronobergs län.

Källa: If

Publicerad 8 augusti 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.