Hängande hus ska lösa trängseln i städerna

Hängande hus ska lösa trängseln i städerna
En grupp arkitekter och byggnadsingenjörer har tillsammans med en trähusfabrikant utvecklat ett koncept som går ut på att bygga små bostäder på vertikala bergväggar. Illustration: Nestinbox

”Fågelholkar” för människor kan bli ett nytt alternativ i trånga och tätbebyggda städer.

TEXT: MIKAEL BERGLING

Pontus Öhman är projektledare och en av arkitekterna bakom konceptet Nestinbox. Foto: Nestinbox

Med ekonomiskt stöd från Boverket har en grupp arkitekter och byggnadsingenjörer tillsammans med en trähusfabrikant utvecklat ett koncept som går ut på att bygga små bostäder på vertikala bergväggar.

– I många städer är byggbar mark en bristvara samtidigt som antalet invånare ökar, bland annat som ett resultat av urbaniseringen. Det gör att vi hela tiden behöver förtäta våra städer. Ett alternativ till att bygga på de grönområden som finns kvar, kan vara att placera husen på bergväggar, säger Pontus Öhman, som är projektledare och en av arkitekterna bakom konceptet som med en blinkning till fågelvärlden döpts till Nestinbox (nesting box = fågelholk på engelska).

Husen är av trä och har en integrerad stålkonstruktion som monteras på en lodrät bergvägg. Produktionskostnaden beräknas bli högre än för ett ”vanligt” småhus av motsvarande storlek, åtminstone till att börja med.

– Kostnaden sjunker ju fler hus som byggs. Enligt vårt koncept produceras husen i delar på en fabrik, transporteras därefter till byggplatsen där de sätts ihop, ungefär som en Ikeamöbel. Vi har anpassat varje element så att de går att transportera på ett rimligt sätt.

Ställningen som ska bära upp huset fästs i bergväggen med sex fästpunkter.

– När skalet är färdigmonterat på marken lyfts det på plats på bergväggen med hjälp av en stor kranbil. Husen beräknas väga mellan 22 och 25 ton.

Kommer människor verkligen att våga bo i ett hus som sitter fastskruvat på en bergvägg?

– Konstruktionen, som är gjord av en erfaren byggnadsingenjör, har granskats av två framstående bergsingenjörer som båda kom fram till att det kommer att vara mycket stabilt.

– Däremot är det förmodligen en del människor som inte kan tänka sig att bo i ett hus på en bergvägg, medan det är andra som gärna gör det.

Det typhus som har tagits fram har en boendeyta på 48,5 kvadratmeter fördelade på tre plan.

– Vi har tänkt oss ett boende för två personer, till exempel ett studentboende, det första gemensamma boendet för ett ungt par eller del av ett hotellkoncept. Däremot är det naturligtvis svårt för den som inte har full rörlighet att bo i huset med tanke på att det är i tre plan, säger Pontus Öhman.

Trä är det genomgående materialet i både fasad och invändiga ytskikt.

– Vi använder oss av trä för att göra ett så litet ekologiskt avtryck som möjligt. Husen, som har en diffusionsöppen väggkonstruktion, är mycket välisolerade vilket ger en låg energianvändning. Solpanelerna på taket beräknas i Stockholm, med rätt väderstreck, årligen kunna leverera ungefär motsvarande husets hushållsel.

Tomas Engdahl, från Bengt Dahlgren, har svarat för vvs-delarna i projektet. Foto: Bengt Dahlgren

Tomas Engdahl, senior konsult på teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren, har svarat för vvs-delarna i projektet.

– En utmaning är att få dit vatten, avlopp, el och liknande på ett rimligt sätt. Det är installationer som måste klättra utmed bergväggen. På kallare breddgrader kan det, förutom bra isolering, behövas elkablar i rören för att inte kylan ska ställa till med problem.

Uppvärmningen av huset är tänkt att ske med hjälp av el och vattenburen golvvärme.

– I varje hus ska det finnas en liten varmvattenberedare. Husen är väldigt välisolerade, vilket gör att det inte kommer att användas speciellt mycket energi. Därför är det ingen bra lösning att sätta dit en luftvärmepump. En sådan skulle låta, kosta förhållandevis mycket och ta onödig plats.

För att underlätta service och underhåll nås byggnadens teknikutrymme från utsidan.

– Ventilationssystemet är traditionellt med plattvärmeväxlare. I kök och sovrum är det tilluft och på toaletten – där även duschen finns – frånluft. I köket finns det även en spisfläkt.

– Sitter huset högt upp på bergväggen kan det på grund av vindlaster vara jobbigt att ha fönster öppna om man till exempel skulle behöva snabbvädra. På taket finns det därför en vädringslucka som öppnas med en vev.

Husen har egna små avloppssystem.

– WC-stolen är vägghängd och sitter på en fixtur med spoltank. Alla installationer i huset är ganska så lättskötta. Tanken är att i princip vem som helst ska kunna bo där. Det ska inte krävas några speciella tekniska kunskaper.

Pontus Öhman säger att gruppen i teorin har visat att konceptet är möjligt att genomföra.

– Vi har arbetat fram kompletta systemhandlingar. Nästa steg är att ta fram en prototyp. Därefter väntar kommersialisering.

Publicerad 21 maj 2021

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.