Han varnar för legionella i beredare
– Legionella kan uppstå i alla varmvattenberedare, säger Lars Hansen, vd för Polar Energi AS. Ofta placeras värmeelementet för högt, och det är en dålig lösning för att hålla vattnet säkert.
Föreställ dig att legionella dyker upp i vattnet på ett hotell eller sportanläggning. Två dagar senare är det borta. Legionella kommer och går, förklarar Lars Hansen. Grundaren och vd:n för Polar Energi AS har sitt eget värmepumppatent och levererar system till Panasonic som sedan säljer över hela Europa. Lars Hansen har starka åsikter om legionella. – Alla kliar sig i huvudet och undrar varför legionella kommer och går. Men föreställ dig utformningen av en panna eller en varmvattenberedare, uppmanar han.
– Platsen för värmeelementet är A och O. Vissa väljer att placera den uppe i tanken, andra i mitten. Båda är hopplösa placeringar med tanke på legionella. Om elementet placeras bara 30 centimeter från tankens botten, kanske inte ens det räcker, säger han. – Då har du tempererat vatten 30 centimeter ner till botten. Om du har 75 grader i toppen av tanken, är det inte mer än cirka 30 grader under värmeelementet. Det kan finnas legionella i beredaren utan att du vet om det. Det är när förbrukningen är stor och tanken är helt tömd som Lars Hansen ser en möjlig fara. – Då får du det nedersta lagret, där legionellan finns, upp i tanken och ut i anläggningen. Det är detta som folk inte förstår. När jag utformade mina egna tankar upptäckte jag det här problemet. Det behövs helt enkelt mer värme i tanken. Men flera av dagens tillverkare ser inte på det här som en riskfaktor, säger Lars Hansen.
Han berättar också om tillverkare som lägger till silver eller andra metaller för att ta död på legionella. Då är det nämligen möjligt att köra på lägre vattentemperatur och spara energi på det sättet. – Men man får aldrig glömma principerna bakom legionella. Ansvaret ligger hos oss som utvecklare och tillverkare, säger han. – Värmepumparna i dag är en tickande bomb för legionella. De förvärmer upp till 55 grader eftersom de inte klarar att få det varmare. I de kombitankar som används, bör man därför lägga märke till var värmeelementet är beläget, säger Lars Hansen, som anser att det är fara på taket då värmeelementet är placerat i mitten av tanken eller högre. Arne Vold Johansen, teknisk chef på Høiax, avvisar Lars Hansens påståenden och anser att detta är mycket överdrivet. – Du måste tömma beredaren helt för att få ut det vattnet, och när det är kallt vatten som kommer ut, ja då har du slutat att duscha för länge sedan. Om du flyttar bottenvattnet upp till tankens överdel är beredaren kall och då är tanken i princip för liten, säger han. – När du inte flyttar bottenvattnet till toppen, värms det upp till 75 grader nästa gång.
Arne Vold Johansen jämför legionella med Jesus: Alla har hört talas om det, men ingen har sett det. – I värmepumpar går beredarna vanligtvis på cirka 55 grader, men man värmer vanligtvis upp hela beredaren var fjortonde dag för att desinficera. Vid 55 grader trivs legionella inte heller något vidare. Jag har aldrig hört talas om några problem med legionella i beredarna, säger han. – Det är ofta i rörsystem och duschhuvuden som du kan hitta legionella. Ändå är problemet vanligtvis ganska litet. När du duschar, går du inte in när det är kallt vatten, och du bör också spruta ut vattnet innan du andas in det. Du måste ju alltså andas in för att smittas – däremot kan du dricka så mycket legionellavatten som du vill, säger Arne Vold Johansen. – Det var värre med de gamla duscharna som finfördelade vattnet, så dem har man ju slutat med.
Foto och text: Georg Mathisen