kompetensbrist | 13 mar 2023

Han ska inspirera unga att välja ventilationsyrken

Branschorganisationen Plåt & Ventbyrån hoppas att yrkesambassadörer ska få fler ungdomar att utbilda sig inom ventilation och byggnadsplåtslageri. Tobias Svensson från Örnsköldsvik är ventilationsambassadör.


Han ska inspirera unga att välja ventilationsyrken
Tobias Svensson, ventilationsmontör på Teknisk Fastighetsservice i Örnsköldsvik, är yrkesambassadör som ska inspirera ungdomar att välja ventilationsyrken. Foto: Plåt & Ventbyrån

Plåt och Ventföretagen har tidigare arbetat med ambassadörer för att locka fler unga till ventilation- och plåtslagaryrket, men under pandemin avstannade satsningen, då det inte fanns möjlighet att besöka skolor eller ställa ut på mässor. Nu har arbetssättet tagits upp igen och under hösten 2022 tillfrågades nya yrkesutövare om att bli ambassadörer.

Tobias Svensson är ny yrkesambassadör inom ventilation. Han har gått sin yrkesutbildning på Plåt & Ventbyrån i Katrinholm och arbetar idag på Teknisk Fastighetsservice i Örnsköldsvik. Efter att ha arbetat som bagare, studerat på universitetet och arbetat i Telias kundtjänst halkade Tobias in i yrket som ventilationsmontör.

– Att arbeta med ventilation är lite som att bygga med lego, gillar man det kommer man nog gilla arbetet som ventilationsmontör. Det är också mycket problemlösning inom yrket för verkligheten stämmer inte alltid överens med ritningarna, säger han.

Nyligen har han genomfört sina första besök som ambassadör i två skolor i Skellefteå.

– Jag var på ett högstadium och berättade om att ventilationsmontör är ett yrke man kan utbilda sig till på gymnasiet. Jag var även på en gymnasieskola och träffade en klass som läser på vvs- och fastighetsprogrammet. Där kunde jag prata mer ingående om vad man gör som ventilationsmontör.

Tobias Svensson fick positiv respons från eleverna  och konstaterar att de verkade uppskatta att få en större inblick i yrket. Han hade dessutom byggt ihop en egen ventilationsattrapp och skapade ett tävlingsmoment för eleverna som delade upp sig i lag. På tid skulle lagen utifrån instruktioner montera ihop delar till en bit av ett ventilationssystem. Med tanke på att ventilationsbranschen önskar att fler kvinnor vill söka sig till yrket var det lite extra roligt att alla tjejer i högstadieklassen var i vinnande lag.

 

Källa: Plåt & Ventbyrån

Publicerad 13 mars 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.