Innovation | 7 nov 2023

Han har löst problemet med isbildning på vindkraftverk

Johan Casselgren, Luleå tekniska universitet, har hittat en lösning på problemet med vindkraftverkens stora problem med isbildning. Det gör att vindkraftsproduktionen kan öka även under vintermånaderna i kalla klimat.

Han har löst problemet med isbildning på vindkraftverk
Johan Casselgren har utsetts till Årets innovatör på Luleå tekniska universitet för sin lösning på problemet med isbildning på vindkraftverk. Foto: Luleå tekniska universitet

Genom att kombinera kamera, AI och väderdata har Johan Casselgren inte bara effektivt detekterat isbildning på vindkraftbladen, utan också väsentligt förbättrat prediktionen. Han banar väg för grön energi i kalla klimat, effektiviteten kan öka med upp till tio procent under vintermånaderna och metoden är enkel och tillämpningsbar.

Nu har Johan Casselgren utsetts till Årets innovatör på Luleå tekniska universitet, i kategorin antställd.

– Det är jättekul att bli uppmärksammad. Jag har jobbat på Luleå tekniska universitet i 18 år mer eller mindre och att bli prisad för det arbetet man gör efter den tiden är ju ett kvitto på att man fortfarande bidrar. Ibland är det bra att stanna upp och fundera på vad man åstadkommer och inse att det faktiskt är en del. Det är väldigt hedrande att flera har tänkt på mig och nominerat mig till det här priset, säger Johan Casselgren.

Källa: Luleå tekniska universitet

Publicerad 7 november 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.