Hammarby Sjöstad ska bli mer energisnål

Miljöstadsdelen Hammarby Sjöstad ska förändra sin förvaltningsmodell. Målet är att alla föreningar ska nå under 100 kWh/kvm, år.

Det miljöprofilerade området Hammarby Sjöstad i södra Stockholm har ju visat sig inte vara så energisnålt och miljövänligt som det först förutspåddes. Det har framkommit efter att man gått igenom energideklarationer, i synnerhet för bostadsrättsföreningarna i området (se även Energi & Miljö nr 1/2013).

Nu är en djupare kartläggning klar. Kartläggningen är utförd på uppdrag av HS2020, ett projekt som drivs av Sjöstadsföreningen, som är en samorganisation för bostadsrättsföreningarna i Hammarby Sjöstad. Projektet har fått stöd av Bebo.

Kartläggningen omfattar 96 byggnader, med 4 100 lägenheter. Snittet på energianvändning i detta bestånd är 118 kWh/kvm, år, med stor variation – från 55 till 185 kWh. 86 procent av byggnaderna har en energianvändning på över 100 kWh/kvm, år. Lika stor andel saknar värmeåtervinning ur frånluften, det finns också en klar koppling mellan hög energianvändning och ej godkänd eller ej genomförd OVK.

Ny förvaltningsmodell
Det finns dock möjlighet till förbättring, till låga kostander. Allt handlar inte om att fixa med installationerna, utan även bostadsrättsföreningarnas styrelser måste bli duktigare på att sköta förvaltningen.
Nu föreslås en handlingsplan i vilken Sjöstadsföreningen i samarbete med sina medlemmar prövar en ny förvaltningsmodell, kallad målinriktad energiförvaltning. Den består av en lång rad åtgärder, bland annat etablering av nätverk för energiansvariga i varje bostadsrättsstyrelse, etablering av ett kompetenscentrum som stöd för dessa och upphandling av målinriktad energiförvaltning. Dessutom ingår uppföljning av ställda energimål, nämligen att man kommer under 100 kWh per kvm och år för uppvärmning, varmvatten och fastighetsel.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 11/2013 sidan 10

Läs tidigare artikel 1-2013:  Större energiåtgång i sjöstaden än väntat

Publicerad 25 november 2013

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.