Solenergi | 15 jun

Hållbar energiförsörjning på sjukhus i Ghana genom svenska Stella

Stella Futura har skapat hållbar och säker energi för sjukhus i Ghana. Den första fasen av fyra för installationer av solenergi har nu genomförts.

Hållbar energiförsörjning på sjukhus i Ghana genom svenska Stella
Tack vare Stella Futura och Elof Hansson Foundation får 200 vårdinrättningar i Ghana hållbar och säker energiförsörjning genom solenergi. Foto: Stella Futura

Installationerna skapar tillgång till hållbar och säker energi vilket eliminerar kritiska strömavbrott på sjukhusen och halverar dieselförbrukningen från reservgeneratorer.

Först ut är St. Marys Hospital där ett 104 kWp solenergisystem har installerats som tillhandahåller grön, pålitlig och prisvärd el. Sjukhuset ser redan en halvering av dieselförbrukningen samt att de strömavbrott som tidigare orsakade kritiska tillbud eliminerats.

Nu gör vi våra första installationer, det finns hundratals fler hälsovårdsinrättningar som ska elektrifieras inom vårt program

Under juni kommer Stella Futura att driftsätta nästkommande tre sjukvårdsinrättningar och därefter ytterligare fem. Sammantaget ingår över 200 vårdcentraler och sjukhus i programmet för grön elektrifiering under kommande år via denna unika modell.  Den unika kontraktsmodellen erbjuder kunden möjligheten att erhålla köpa energilösningen som en service, utan tunga initiala investeringar.

– Detta är en milstolpe för vårt internationella arbete, och en framgångssaga när det kommer till att skapa tillgång till hållbar och säker energi till hälsovårdsanläggningar tillsammans med våra europeiska kunder. Potentialen och behovet att växa denna modell är stor. Nu gör vi våra första installationer, det finns hundratals fler hälsovårdsinrättningar som ska elektrifieras inom vårt program, säger Ulrika Tornerefelt, Stella Futuras grundare och vd.

Stella Futura grundades 2018 och är en av Sveriges teknikoberoende ledande experter inom energilagring och energisystem som erbjuder marknadsledande gröna, hållbara energilösningar som inkluderar batterisystem och solinstallationer – i Sverige och internationellt tillsammans med europeiska kunder.

En viktig del i projektet är att det har genomförts med 40 procent kvinnliga utvecklare, ingenjörer och installatörer som deltar i Stella Futuras initiativ ”Women on the Roofs”. Ett initiativ där Stella Futura utbildar kvinnor till egenföretagare som solinstallatörer.

Källa: Stella Futura

Publicerad 15 juni 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.