Hallå där…

Lisa Ossman, SP i Borås

Du är gruppchef för Hållbara energisystem hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås, som låter de anställda få detaljkontroll över sin el- och värmeanvändning i projektet Smart Office.
Vad gör ni?
– Det är ett utvecklingsprojekt sedan ett år tillbaka där vi tillsammans med Interactive Institute har utvecklat en visualiseringsapp för energianvändning. Just nu deltar 16 personer i en nybyggd korridor. El, värme och närvaro mäts och snart kommer alla också att kunna följa den egna energianvändningen genom appen på sin dataskärm. Mätningarna som gjorts hittills visar hur användningen varierat historiskt under sex månader.

Varför gör ni det här?
– Det är ett sätt för oss att utveckla kompetensen inom området. Beteendet är viktigt och vi vill se hur man kan få till en energibesparing på det här sättet. Vi ska snart också sätta upp en display i fikarummet där alla 85 personer som jobbar här kan följa elanvändningen i den nya korridoren. Det blir intressant forskningsmässigt att studera vad som händer med medarbetare i andra, icke-mätta, kontor när de tittar på displayen. Hur påverkas de? Det är inte så känt.

Hur ska ni använda resultaten?
– I första hand är det ett forskningsprojekt där vi ska samla kunskap för att lära. Förhoppningsvis kan vi också använda oss av kunskapen för att hjälpa kunder i andra projekt. Vi hoppas förstås också på minskad energianvändning i våra kontor.

Vad händer härnäst?
– Så småningom kommer vi att skriva en rapport om projektet. Det kanske också blir en vetenskaplig publicering. Tillsammans med Interactive Institute ska vi vidareutveckla appen, och göra fler forskningsstudier.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 9/12 sid 14

Publicerad 19 september 2012

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.