TEMA VENTILATION | 14 okt 2020

Guldfeber i teknikutrymmet

Guldfeber i teknikutrymmet
Hamid Karimi på Ieab Installation i Malmö vill med de guldlackade kanalerna skicka budskapet att luft är väldigt viktigt.

Inspirerad av guldfärgade badrumsblandare i Turkiet och Cypern, har ventilationsentreprenören Hamid Karimi i Malmö låtit färga ventilationskanalerna i ett nytt teknikutrymme i guld.

Det var under turistresor till Cypern och Turkiet som Hamid Karimi, vd för ventilationsentreprenören Ieab Installation i Malmö, fick en idé – kunde man färga sanitetsblandare med guldfärg, borde man kunna göra det med ventilationskanaler.

Jag som jobbar med ventilation ser däremot inte installationerna som ett nödvändigt ont, utan det viktigaste rummet i en fastighet.

Tillfället gavs när han fick en förfrågan från en skånsk elinstallatör, Elpågarna, om att bygga ett kontor åt dem.

– Teknikrummet är det rum som får minst uppmärksamhet av alla rum i en byggnad – vvs får inte höras, inte ta plats eller märkas. Jag som jobbar med ventilation ser däremot inte installationerna som ett nödvändigt ont, utan det viktigaste rummet i en fastighet. Husets hjärna, hjärta och lungor.

Hamid Karimi.

Den nya 1 400 kvadratmeter stora byggnaden, varav hälften kontor och resten lager, omklädningsrum och verkstad, uppfördes på en liten tomt som var ledig bredvid Hamid Karimis befintliga hus för Elpågarna, eftersom de ville ha ändamålsenliga lokaler.

– De gjorde elinstallationerna, vi gjorde ventilationsinstallationerna och Rörläggaren gjorde värme- och sanitetsinstallationerna i tillbyggnaden. Helt plötsligt fick vi entreprenörer bestämma hur huset skulle se ut. Elpågarna har använt KNX och sedan har vi tillsammans ett överordnat styrsystem via Bastec, som också vvs-styrningen är uppkopplat till.

Enligt Hamid Karimi var tidplanen väldigt snäv, eftersom Elpågarnas personal skulle flytta in.

All ventilation sker via ringmatning från två ventilationsaggregat. Det går att flytta på de kanaler som är kopplade till ringmatningen.

– Var kanalerna ska sitta styrs i viss mån av fönsterplacering, som man naturligtvis inte kan flytta hur som helst. Men i övrigt kan kanalerna flyttas efter behov längs ringmatningen.

För Hamid Karimi var detta en ny roll:

– Något som skiljer sig för mig är att vi har varit ventilationsentreprenör, byggherre och kommer att bli hyresvärd. Vi har alla kommit med förslag till förändringar, men var och en har fått ta sina kostnader.

För ventilationsinstallationerna i teknikutrymmet har designen inspirerats av hur man färgsätter sanitetsprodukter i länder som Cypern och Turkiet.

– Det som de tycker är viktigt i badrummen är ofta guldlackat. Det tyckte jag om, det är en varm färg och lyser och syns. Sedan tänkte jag att det är den dyraste metallen som vi kan köpa. Jag ville skicka budskapet att luft är väldigt viktigt – trots att luften är viktig förstör vi miljön. Det är inte bara guldlackat utan även monterat på ett speciellt sätt, säger Hamid Karimi.

Under montaget av de guldfärgade kanalerna fick montörerna använda handskar .

Själva guldlackeringen gjordes av industrilackeraren Ahnelövs industrimålning efter noggranna studier vilken guldnyans som skulle appliceras.

– Guldfärgen var ju ingen standardfärg så vi testade oss fram till rätt nyans. Det är metall man ska lacka, men den guldlackade färgen finns inte på färgkartorna som fanns.

Under montaget av de guldfärgade kanalerna fick montörerna använda handskar för att hålla ytan ren och fin.

Även Rörläggaren har inspirerats av Hamid Karimi och låtit lacka stativen till shuntarna, liksom till stativet till apparatskåpet.

Text: Mark Kretz Foto: Hamid Karimi

Publicerad 14 oktober 2020

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.