Grundvattnet återhämtar sig tidigare än vanligt

I stora delar av södra och mellersta Sverige har grundvattennivåerna i de små grundvattenmagasinen redan nu börjat återhämta sig, två månader tidigare än normalt, enligt SGU.

Grundvattnet återhämtar sig tidigare än vanligt
De små grundvattenmagasinen redan nu börjat återhämta sig, två månader tidigare än normalt, konstaterar SGU. Foto: Shutterstock

Beräkningar av framtida grundvattennivåer tyder på att även stora grundvattenmagasin återhämtar sig väl under hösten.

Juli har varit blötare och kallare än normalt i större delen av Sverige, vilket har lett till ovanligt långsamt sjunkande grundvattennivåer i de små grundvattenmagasinen. I kombination med en väldigt blöt inledning på augusti har detta lett till en ovanligt tidig återhämtning från sommarens låga grundvattennivåer.

Det är dock fortsatt låga grundvattennivåer i vissa områden. SGU bedömer att det finns risk för vattenbrist på grund av låga nivåer i små magasin i  Kronobergs län, Skåne län, Blekinge län, Gotlands län, Kalmar län och Östergötlands län.

Under ett normalt år brukar grundvattennivåerna inte börja återhämta sig förrän i slutet av september, medan beräkningar nu tyder på att stora delar av Sverige kommer att ha grundvattennivåer nära medel eller till och med ganska höga i slutet av september.

Undantaget är framför allt Kalmar län och Gotland där juli inte har varit lika blöt, vilket resulterar i att återhämtningen förväntas bli mer normal i dessa områden.

 

Källa: SGU

Publicerad 14 augusti 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.