Göteborg klarar nya PFAS-krav med råge
PFAS-halten i Göteborgs dricksvatten ligger under det skärpta gränsvärde för PFAS som gäller från 2026. Dagens 90 nanogram per liter kommer sänkas till 4 nanogram per liter dricksvatten.
– Det finns små mängder PFAS-ämnen i vårt råvatten från Göta älv och Delsjöarna, men efter rening med kolfilter är det under gränsvärdet, säger Josefin Abrahamsson Lundberg, avdelningschef för dricksvattenproduktion på Kretslopp och vatten.
De senaste mätresultaten är från perioden januari till augusti 2023. Då var medianvärdet för PFAS 2,2 respektive 2,4 nanogram per liter dricksvatten – nästan hälften så mycket som det nya, striktare gränsvärdet alltså.
Det vanligaste är att PFAS når naturen och vattendrag genom användning av brandskum på flygplatser och brandövningsplatser. Platser med avfallshantering kan också läcka PFAS-ämnen.
– Vi mäter mängden PFAS-ämnen i Göta älv och Delsjöarna kontinuerligt och vi vet vad som kan påverka så att halterna av PFAS-ämnen stiger. Skulle något hända som gör att mängden PFAS-ämnen stiger stänger vi intaget av råvatten, säger Josefin Abrahamsson Lundberg.
PFAS-ämnen
- PFAS har länge använts i, till exempel, textilier, mattor, teflonpannor och brandskum.
- PFAS är numera förbjudet, men ämnet är svårnedbrytbart och finns kvar i miljön.
- PFAS kan, bland annat, ge förhöjd cancerrisk, försämrat immunförsvar och sämre fertilitet.
Källa: Göteborgs stad