Toalettkonst | 25 okt

Gör toabesöket till en konstupplevelse

Wc-stolarna i toaletterna på det finska konstmuseet Chappe är handgraverade och unika till sitt yttre. Tillsammans bildar de konstverket Memento, som berättar om äpplets resa från trädet, via människan och tillbaka till trädet.

Gör toabesöket till  en konstupplevelse
Toalettstolarna som bildar konstverket Memento berättar om äpplets resa från träd till mun och vidare genom tarmen tillbaka till trädet. Foto: Niclas Erlin

Den som besöker någon av de fyra allmänna toaletterna i Chappe, eller personaltoaletten, lägger snabbt märke till att toalettstolens behållardel ser avvikande ut. Den är graverad.

Den som besöker någon av de fyra allmänna toaletterna i Chappe, eller personaltoaletten, lägger snabbt märke till att toalettstolens behållardel ser avvikande ut. Den är graverad.
Foto: Niclas Erlin

Verket är skapat av konstnärsduon Harrie Liveart, som består av Meri Linna och Saija Kassinen. Alla fem toalettstolar har olika graveringar.

Verket är skapat av konstnärsduon Harrie Liveart, som består av Meri Linna och Saija Kassinen. Foto: Riikka Kassinen

Toastolarna är tillverkade i Geberits fabrik i finska Ekenäs. Det handlar om stolar inom det normala sortimentet, i det här fallet fem som de två konstnärerna graverat för hand och som sedan bränts i ugn precis så som övriga toalettstolar.

Begravd under hela musei­byggnaden finns ett annat verk av konstnärsduon. Arte­fact – en byggnadsgömma, som verket heter, består likaså av en handgraverad toalettstol, där vattnets kretslopp illustreras genom våra dagliga toalettritualer.

Text: Niclas Erlin

Publicerad 25 oktober 2023

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.