Innovation | 11 dec 2023

Gömmer tekniken i ”Feskekôrkas” källare

2020 stängde Göteborgsikonen Feskekôrka för omfattande renovering och utveckling. Att få in modern teknik i ett 150-årigt byggnadsminne är inte det lättaste. I Feskekôrka göms nutida tekniklösningar finurligt under mark och i kaklade ”hubbar” som samspelar med den klassiska interiören.

Gömmer tekniken i ”Feskekôrkas” källare
Den 150 år gamla Feskekôrka i Göteborg kräver nya innovativa lösningar för att anpassas till modern standard. Foto: Higab/Hedvig Haraldsdotter. Foto: Hedvig Haraldsdotter/Higab

– I Feskekôrka fungerar inga standardlösningar. Eftersom det är ett byggnadsminne får inga ventilationskanaler eller rör hänga i taket och inga kablar kan löpa längs med väggarna, säger Hedvig Haraldsdotter, biträdande projektledare på Higab.

En stor del av arbetet har handlat om att ta bort mindre lyckade ombyggnader och återställa en frilagd stolpverkskonstruktion. Samtidigt måste byggnaden uppfylla nutida krav på livsmedelshantering och inneklimat när kôrkan öppnar för besökare igen, med både restauranger och fisk- och skaldjursförsäljning över disk. Något som har krävt en del okonventionella lösningar.

Den innovativa lösningen bestod dels av en teknikkällare som grävdes ut under byggnaden i den svåra göteborgsleran, dels av åtta så kallade hubbar som placeras i den öppna hallen och kaklas för att harmoniera med omgivningen.

– Vi gömmer helt enkelt tekniken i källaren och i hubbarna. Då får vi in ventilation och nödvändiga tekniska resurser för ugnar, kylar, fritöser och annan storköksutrustning utan att behöva dra ledningar och rör längs med väggar och tak, berättar Hedvig Haraldsdotter.

En av åtta teknikhubbar som installerats i Feskekôrka. Foto: Higab/Hedvig Haraldsdotter

Hubbarnas grundläggande konstruktion har producerats på Ringön, varefter de transporterats till Feskekôrka. På plats matchas installationerna från källaren med schakten inuti hubbarna. Installatörerna drar rör och kanaler inuti hubbarna, som sedan kaklas innan storköksmöblerna installeras. De är cirka 2,8 meter höga med ”nischer” åt alla fyra håll för plats för utrustning eller möbler. På detta sätt blir de funktionella samtidigt som de bidrar till rumsgestaltningen.

Vid sidan av detta fortgår renoveringen i Feskekôrka: träytorna har genomgått brandskyddsmålning, entresolplanen byggs, fönster renoveras och väggarna får ny puts. Nyöppning blir under senvåren.

Renoveringen av Feskekôrka genomförs av Higab med Skeppsviken Bygg i Göteborg AB som totalentreprenör.

Källa: Higab

Publicerad 11 december 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.