Bevattning | 18 jul

Golfklubb vill vattna med avloppsvatten

Golfbanan i Strängnäs kan i framtiden komma att vattnas med avloppsvatten. Golfklubben ska undersöka möjligheterna tillsammans med kommunen och Sevab Strängnäs energi.

Golfklubb vill vattna med avloppsvatten
Strängnäs golfklubb ser över möjligheten att vattna golfbanan med renat avloppsvatten. Foto: Shutterstock

Sevab och Strängnäs golfklubb har haft ett första möte kring hur man kan använda det renade avloppsvattnet från Strängnäs reningsverk, rapporterar SVT Sörmland. Idag använder sig golfklubben av sjövatten från Mälaren, men efter flera somrar med både torka och översvämningar vill nu klubben hitta andra lösningar för sin bevattning.

Tanken är att kunna lagra vatten i egna dammar och samtidigt göra en insats för miljön genom att använda renat avloppsvatten från Strängnäs reningsverk genom att vattnet passerar golfklubbens anläggning och på så sätt renas en extra gång från näringsämnen innan det släpps ut i sjön. I dagsläget rinner det renade avloppsvattnet från reningsverket direkt ut i Mälaren.

– Det är bra mycket listigare att ta vatten som kommer från vattenverket istället för att suga upp från Mälaren, för det behövs ju en reningsprocess där, säger Stefan Johansson projektansvarig på Strängnäs golfklubb till SVT.

Liknande teknik är vanligt internationellt, men i dagsläget finns ett fåtal golfklubbar i Sverige som vattnar sina banor på detta sätt. Projektet är i startgroparna och inga beslut har fattats ännu.

– Vi har våra utsläppskrav i dag och de håller vi ju. Men samtidigt vill man göra så mycket man kan för miljön, säger Markus Nylander, produktionschef för vatten och avlopp på Sevab till SVT.

Golfklubben ser även möjligheter till att samarbeta med kommunen kring bevattning av de närliggande fotbollsplanerna som idag vattnas med renat vatten som inte uppfyller drickskvalitet.

Källa: SVT

Publicerad 18 juli 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.