Ventilation | 7 jul

Gigantisk gymnasieskola kräver likasinnade aggregat

Byggnationen av nya lokaler för Westerlundska gymnasiet i Enköping är i full gång. 18 300 kvadratmeter lokaler kräver sju riktigt stora ventilationsaggregat - Ehlin & Larsson som är ventilationsentreprenörer i projektet har valt att satsa på Komfovents aggregat.

Gigantisk gymnasieskola kräver likasinnade aggregat
När Timo står vid värmeväxlaren ser man hur otroligt stora aggregat och kanaler som kommer krävas i projektet. Foto: Ehlin & Larsson

Aggregaten från Komfovents är beställda genom Bevego.

–Jag har beställt mindre aggregat från Bevego tidigare men aldrig såhär stora, säger Teijo Ylitalo som är projektledare på Ehlin & Larsson.

Ehlin & Larsson grundades 1999 av bröderna Anders och Tore Ehlin, och är sedan 2022 en del av Assemblin. Företaget arbetar inom två kompletterande områden; ventilation och styr. Inom styr ligger fokus på datoriserade styrsystem för fastighetsövervakning samt luftbehandling.

Efter en förstudie och flera politiska beslut i Enköpings kommun togs det sista beslutet under maj 2020, för att man skulle kunna gå vidare med förverkligandet av Westerlundska gymnasiet. PEAB vann upphandlingen i februari 2021 och under hösten påbörjades byggnationen.

Gymnasieskolan byggs för 1600 elever och 200 lärare. Det blir tre huskroppar i trä med tre våningar i varje hus, samt en fjärde våning där bland annat fläktrummen ryms. Foto: Peab

Gymnasieskolan byggs för 1600 elever och 200 lärare. Det blir tre huskroppar i trä med tre våningar i varje hus, samt en fjärde våning där bland annat fläktrummen ryms.

– Det är roligt att fastigheten är byggd helt i trä, vi har aldrig varit med i ett liknande projekt tidigare. Det är mycket lättare för oss som ventilationsmontörer att arbeta i trä. Allt går att lösa med skruv, eftersom det inte finns någon betong slipper man expander och dylikt. Sätter man en upphängning lite fel är det bara att skruva ur och skruva i på rätt plats,  säger Teijo Ylitalo.

För ventilationsentreprenörerna Ehlin & Larsson innebär uppdraget att skapa bra inomhusklimat och luft till 1800 personer. Företaget har genomfört ventilationsprojekteringen i egen regi. Denna pågick parallellt med den påbörjade byggnationen och var klar under april 2022.

Arbete i fläktrum på Westerlundska gymnasiet. Foto: Ehlin & Larsson

– När vi skulle välja aggregat till projektet fick vi hjälp av Ulrik Merbom, säljare på Komfovent, som tog fram produkter som motsvarade det som var föreskrivet. Det finns ju krav på att aggregaten ska klara en viss värmeåtervinning,  ha euroventcertifikat med mera. Ulrik kan alltid hjälpa oss att hitta de bästa lösningarna, och han kan komma med nya idéer som vi inte tänkt på själva.

Det är mycket lättare för oss som ventilationsmontörer att arbeta i trä

– Här på Westerlundska gymnasiet är det en annan firma som ansvarar för styr, och kommer att koppla in Siemens produkter i Komfovents aggregat. Enköpings kommun har ramavtal med Siemens och eftersom vi inte arbetar med det varumärket så gör vi inte styret i eget regi på detta projekt, säger Teijo Ylitalo.

De sju utvalda olika ventilationsaggregaten har olika betjäningsytor, ett av aggregaten är till exempel ett storköksaggregat. För att täcka de stora ytorna är anslutningarna från aggregaten extremt stora. Tejio Ylitalo nämner 2500 x 1600 mm och 2200 x 1400 mm som exempel på de rektangulära kanalernas mått. Både aggregaten och de allra största kanalerna var tvungna att lyftas in i byggnaden med kran innan taket kom på plats.

Källa: Bevego

Publicerad 7 juli 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.