Genombrott för halvledarbelysning i år

Det här året slår tekniken för lysdioder och annan halvledarbelysning igenom. År 2016 kommer priset dessutom att ha gått ned rejält.

I år slog lysdioderna igenom i julgransbelysningen. Men det här är också året när teknik som utnyttjar fasta tillståndets fysik slår igenom i belysningsbranschen, enligt flera experter. Det handlar alltså om lysdioder eller LED, men också om annan halvledarteknik.
– I år händer allt, sa belysningsexperten, Marc Fontoynont, från Statens Byggforskningsinstitut i Danmark, under ett seminarium om belysning arrangerat av Ceebel, Centrum för energieffektiv belysning, i Katrineholm.

Marc Fontoynont hänvisade till en rapport från amerikanska energidepartementet som visar att priset på belysning med den nya tekniken är på väg neråt i ett snabbt tempo.
– Det är på väg ner mot sju kronor per tusen lumen vilket gör tekniken jämförbar med fluorescerande ljus. Det betyder nya möjligheter för smart belysning, sa Marc Fontoynont.
Till det kommer stora möjligheter att spara energi. I Argentina har behovet att spara energi lett till att glödlampor helt förbjudits. Om resten av världens länder tog till lika resoluta åtgärder skulle den beräknade fördubblingen av energianvändning för belysning utebli. Det konstaterade Peter Bennich från Energimyndigheten.

Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 12/2011 sid 10
 

Publicerad 13 december 2011

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.