Gården som satsar på fjärrvärme
Sävstaholms gård i Vingåker i Sörmland återuppbyggs efter en brand 2021 och gården satsar nu på att driva alla sina byggnader med fjärrvärme.
Den tidigare spannmålstorken och flera närliggande byggnader på Sävstaholm gård i Vingåker förstördes i en brand för två år sedan. Nu återställs gårdens byggnader och en ny spannmålstork byggs.
– Vi har haft en bra och personlig kontakt med Solör under arbetets gång och de har varit lyhörda för våra behov. Det är många saker som ska klaffa i ett sådant här projekt och vi är glada över att tidplanen höll och att fjärrvärmen nu är igång, säger Magnus Carlsson, ägare till Sävstaholm Gård.
Tidigare användes flispannor till spannmålstorken, men gårdens ägare tog tidigt kontakt med Solör Bioenergi för att hitta en fungerande energilösning och det blev fjärrvärme för hela slanten.
För drygt en månad sen kopplades fjärrvärmen på till den spannmålstork som byggts upp igen. Fler byggnader, bland annat bostadshusen, maskinhall och verkstad kommer att kopplas till fjärrvärmen.
– Vi är förstås väldigt glada över att få förfrågan om förnybar fjärrvärme till gården och efter ett intensivt arbete under vår och sommar kan vi nu leverera fjärrvärme till gårdens spannmålstork. Detta är den individuellt största anläggningen för Solör i Vingåker, säger Cristoffer Larsson, affärsansvarig Region Öst.
Som en del i arbetet har 900 meter ny ledning dragits fram till gården. Ledningen förser nu spannmålstorken och maskinhallen med fjärrvärme och övriga byggnader på gården ansluts löpande under hösten.
När säden ska torkas blåses varm luft in i torken, luft som blivit uppvärmt av det varma vattnet från fjärrvärmen. Det går åt mycket energi att få säden torr och varje år torkas cirka 6 000 ton på gården.
Källa: Solör Bioenergi