Fjärrvärme | 24 aug 2023

Gården som satsar på fjärrvärme

Sävstaholms gård i Vingåker i Sörmland återuppbyggs efter en brand 2021 och gården satsar nu på att driva alla sina byggnader med fjärrvärme.

Gården som satsar på fjärrvärme
VINGÅKER 230622 Solörs fjärrvärmeverk och projekt Sävstaholms gård. Foto: Åke Karlsson

Den tidigare spannmålstorken och flera närliggande byggnader på Sävstaholm gård i Vingåker förstördes i en brand för två år sedan. Nu återställs gårdens byggnader och en ny spannmålstork byggs.

– Vi har haft en bra och personlig kontakt med Solör under arbetets gång och de har varit lyhörda för våra behov. Det är många saker som ska klaffa i ett sådant här projekt och vi är glada över att tidplanen höll och att fjärrvärmen nu är igång, säger Magnus Carlsson, ägare till Sävstaholm Gård.

Tidigare användes flispannor till spannmålstorken, men gårdens ägare tog tidigt kontakt med Solör Bioenergi för att hitta en fungerande energilösning och det blev fjärrvärme för hela slanten.

För en månad sedan anslöts den nya spannmålstorken till fjärrvärme och så småningom ska övriga byggnader på gården också kopplas på. Foto: Åke Karlsson

För drygt en månad sen kopplades fjärrvärmen på till den spannmålstork som byggts upp igen. Fler byggnader, bland annat bostadshusen, maskinhall och verkstad kommer att kopplas till fjärrvärmen.

Cristoffer Larsson, affärsansvarig Region Öst och Jan-Erik Eriksson, anläggningsansvarig i Vingåker. Foto: Åke Karlsson

– Vi är förstås väldigt glada över att få förfrågan om förnybar fjärrvärme till gården och efter ett intensivt arbete under vår och sommar kan vi nu leverera fjärrvärme till gårdens spannmålstork. Detta är den individuellt största anläggningen för Solör i Vingåker, säger Cristoffer Larsson, affärsansvarig Region Öst.

Som en del i arbetet har 900 meter ny ledning dragits fram till gården. Ledningen förser nu spannmålstorken och maskinhallen med fjärrvärme och övriga byggnader på gården ansluts löpande under hösten.

När säden ska torkas blåses varm luft in i torken, luft som blivit uppvärmt av det varma vattnet från fjärrvärmen. Det går åt mycket energi att få säden torr och varje år torkas cirka 6 000 ton på gården.

Källa: Solör Bioenergi

Publicerad 24 augusti 2023

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.