Gammal tv blir ny taklampa

Delar från kasserade LCD-skärmar ska bli till ny energisnål belysning. Det är målet för ett utvecklingsprojekt hos Chalmers Industriteknik, CIT. Längre livslängd och lägre energianvändning för belysningen är några förväntade fördelar.

– Grundidén är att hitta intressanta variationer på belysning och alternativ till energieffektiva lysrörsarmaturer, säger Claes Rossby, vd för CIT:s dotterbolag Boid som ska utveckla takbelysningenswebb.jpg tekniska design.

LCD-lampa: Ny belysning skapad ur en återvunnen 21-tums LCD-skärm. Höljet är i aluminium, vilket bland annat bidrar till att leda bort värme från lysdioderna i kanten. Foto: Boid Just nu arbetar Boid med att testa en första prototyp, och i slutet av maj är det meningen att bolaget ska kunna visa en färdig installation i ett konferensrum på Chalmers. Grunden i tekniken är uttjänta LCD-skärmar från datorer och tv-apparater. Bildgeneratorn och lysrören i skärmen tas bort och i stället sätts ett band med lysdioder in. Om man vill rikta ljuset går det att återanvända de ljusstyrningsfilmer som finns i LCD-skärmen. – Det är egentligen bara våra idéer som sätter gränser för var den här belysningen kommer att användas. Men i första hand ska vi undersöka om den kan fungera som arbetsplatsbelysning, i offentliga miljöer, butiker med mera, säger Anders Marby, vd för CIT Recycling Development som leder projektet som finansieras av Energimyndigheten.

Några studenter på Chalmers undersöker också om tekniken kan vara användbar för fotografer. En annan idé är att ta fram ett lysande hyllplan som kan skarvas in i en konsolhylla. En stor fördel med den nya belysningstekniken är att den bygger på återanvänt material. Alternativen för uttjänta LCD-skärmar är i dag förbränning, eller materialåtervinning där skärmarna krossas och materialen sänds till olika destinationer i världen. – Nu kan det här i stället hjälpa till att skapa nya arbetstillfällen i Sverige, säger Anders Marby.

Ett annat mål för tekniken är att den ska ha minst 40 procent lägre energianvändning än dagens belysningsalternativ. Eftersom lysdioder har längre livslängd än energisnåla lysrör, som T5, förväntas den nya tekniken också bli ett alternativ till lysrörsarmaturer. Det gör att det går att undvika problem med kvicksilver och lampbyten behöver göras mer sällan. I projektet testas de flesta lysdioder som finns på marknaden, både vita och RGB.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 5/2011 sid 23  

Publicerad 23 maj 2011

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.