LEDARE | 15 apr 2022

Fyra lösningar med möjlighet att komma till praktisk nytta

Fyra lösningar med  möjlighet att komma till praktisk nytta

Så här timmarna innan tidningen ska gå till tryck kontaktade jag Lars Ekberg som är juryordförande för Stora inneklimatpriset. Han meddelade att juryn för branschens kanske mest prestige­fyllda pris nu noggrant granskat de 29 inkomna förslagen på produkter, tjänster och metoder. Man har värderat i vilken mån förslagen är innovativa och kan bidra till bra inomhusklimat och långsiktigt begränsad resursanvändning. Enhälligt har juryn valt ut fyra nominerade med goda möjligheter att komma till praktisk nytta. Och det handlar förstås om teknik som främjar ett sunt inomhusklimat i energieffektiva byggnader. Vinnaren kommer att presenteras på mässan Nordbygg i Stockholm den 28 april.
Läs om de fyra nominerade förslagen till Stora inneklimatpriset under rubriken ”Vem tar hem priset på Nordbygg?” Mer information finns även på slussen.biz. Må bästa lösning vinna!

Stora inneklimatpriset är branschens kanske mest prestigefyllda pris.

Vi har besökt Liljevalchs Plus. De flesta tekniska installationer i Liljevalchs nya konsthall på Djurgården i Stockholm är gömda, bland annat bakom digitala informationstavlor. ”Vi vill att konsten ska få maximal uppmärksamhet”, menar Fredrik Nyberg som är Liljevalchs hus- och säkerhetsansvarige. Nästan alla tekniska installationer i byggnaden, vars väggar till stor del består av rena betongytor, är väl dolda för besökarna.

Vid centralstationen i Uppsala har ett nytt kontorshus byggts – med stomme i trä, vilket är en pandang till kulturhuset Sara i Skellefteå – med en energianvändning på cirka 20 procent av det som krävs i BBR26. Robert Norström från teknikkonsultföretaget Bjerking har haft en hel del att stå i bland ventilationsaggregat, shuntar och cirkulationsluftvärmare – men han gillar trätrappan i trähuset.

Och så kan man läsa en himla massa många andra sköna artiklar om framtidens teknik i detta späckade nummer av Energi & Miljö.

Trevlig läsning!

Publicerad 15 april 2022

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.