Energieffektivisering | 17 okt 2023

Fryshuset sparar närmare 30 procent energi

För ett år sedan påbörjades ett energieffektiviseringsuppdrag av två fryslager i Göteborgs fryshus. Målet är att varje kilowattimme som kan sparas ska sparas.

Fryshuset sparar närmare 30 procent energi
Varje kilowattimme som kan sparas ska sparas. Det är målet med energieffektiviseringen av Göteborgs fryshus. Foto: Nordic Climate Group

Göteborgs Fryshus erbjuder en komplett fryskedja med frys- och kyllagring i två 16 meter höga fryslager på totalt 9 000 kvadratmeter med plats för 16 000 pallar.

I vardera fryshus fanns det en befintlig mekanisk ammoniakanläggning tillsammans med kompressorer. Industrikyla tog över förvaltningen av fryslagret och påbörjade även energieffektiviseringsarbetet för ett år sedan.

Renoveringen av ammoniakmaskinerna tillsammans med en funktionell och effektiv styr och regler är ett lyft.

En av de första uppgifterna var att renovera och modernisera de båda ammoniakanläggningarna samt totalt nitton kompressorer. Därefter tog de tag i styr-och reglertekniken. En effektiv automatisering av allt från ventiler, luftavskiljare, avfrostning med mera är en av nycklarna till en effektiv drift och maximal värmeåtervinning.

–  Vi jobbar uteslutande med naturliga köldmedier som ammoniak. För oss är det både en miljö- som en kvalitetspolicy. När vi startade vårt uppdrag här 2022 kunde vi ha upp till 20 larm i veckan från de båda fryshusen. Nu mer eller mindre inga alls. Renoveringen av ammoniakmaskinerna tillsammans med en funktionell och effektiv styr och regler är ett lyft. Ammoniakanläggningar har lång livslängd och renoveringen av dem gav dem nytt liv, säger Joacim Hammarstrand, projektledare på Industrikyla.

Källa: Nordic Climate Group

Publicerad 17 oktober 2023

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.