Energieffektivisering | 17 okt 2023

Fryshuset sparar närmare 30 procent energi

För ett år sedan påbörjades ett energieffektiviseringsuppdrag av två fryslager i Göteborgs fryshus. Målet är att varje kilowattimme som kan sparas ska sparas.

Fryshuset sparar närmare 30 procent energi
Varje kilowattimme som kan sparas ska sparas. Det är målet med energieffektiviseringen av Göteborgs fryshus. Foto: Nordic Climate Group

Göteborgs Fryshus erbjuder en komplett fryskedja med frys- och kyllagring i två 16 meter höga fryslager på totalt 9 000 kvadratmeter med plats för 16 000 pallar.

I vardera fryshus fanns det en befintlig mekanisk ammoniakanläggning tillsammans med kompressorer. Industrikyla tog över förvaltningen av fryslagret och påbörjade även energieffektiviseringsarbetet för ett år sedan.

Renoveringen av ammoniakmaskinerna tillsammans med en funktionell och effektiv styr och regler är ett lyft.

En av de första uppgifterna var att renovera och modernisera de båda ammoniakanläggningarna samt totalt nitton kompressorer. Därefter tog de tag i styr-och reglertekniken. En effektiv automatisering av allt från ventiler, luftavskiljare, avfrostning med mera är en av nycklarna till en effektiv drift och maximal värmeåtervinning.

–  Vi jobbar uteslutande med naturliga köldmedier som ammoniak. För oss är det både en miljö- som en kvalitetspolicy. När vi startade vårt uppdrag här 2022 kunde vi ha upp till 20 larm i veckan från de båda fryshusen. Nu mer eller mindre inga alls. Renoveringen av ammoniakmaskinerna tillsammans med en funktionell och effektiv styr och regler är ett lyft. Ammoniakanläggningar har lång livslängd och renoveringen av dem gav dem nytt liv, säger Joacim Hammarstrand, projektledare på Industrikyla.

Källa: Nordic Climate Group

Publicerad 17 oktober 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.