FOLKLORE | 16 sep 2021

Friskväderstorget först med designade solceller

Friskväderstorget först med designade solceller
Så här kan solceller se ut. Foto: Bostadsbolaget

Bostadsbolaget i Göteborg är bland de första hyresvärdarna i Sverige som använder solcellsdesign. Vid Friskväderstorget hittar man mönstrade plattor som förhöjer husets utseende och samtidigt försörjer det med el.

TEXT: PETER OLOFSSON

Eftersom det nu går att göra solceller i olika färger och former så är det roligt att passa på att skapa lite uppmärksamhet kring solenergi.


– Tillsammans med solcellerna på husets tak kommer panelerna att producera 145 kW, säger Oskar Scheiene, energichef på Bostadsbolaget. Foto: Privat

Huset på Friskväderstorget syns över hela området och de nya solcellerna väcker uppmärksamhet och nyfikenhet bland de som går förbi. Panelerna är uppbyggda av moduler med tryckta färgfält som kombineras i ett mosaikmönster inspirerat av nordafrikanska kakelmönster och svenskt folklore.

– Gaveln på Friskväderstorget är ett specialprojekt, men eftersom det nu går att göra solceller i olika färger och former så är det roligt att passa på att skapa lite uppmärksamhet
kring solenergi genom en sådan här anläggning, säger Oskar Scheiene, energichef på Bostadsbolaget.


Solpanelerna är designade av arkitekten Frida Hallin. Foto: Privat

– Tillsammans med solcellerna på husets tak kommer panelerna att producera 145 kW, vilket täcker det mesta av elen som förbrukas i husets gemensamma ytor såsom belysning, hissar och tvättstugor, säger Oskar Scheiene.

Tekniken med designade paneler är relativt ny i branschen, och just den här husgaveln passade perfekt att använda eftersom den ligger rakt mot söder.

Fakta

Solenergi
• Bostadsbolagets satsningar på solenergi innebär att man i utgången av 2021 har en total installerad effekt på 2 300 kW, vilket ger närmare 2 200 MWh årligen producerad solenergi. Det motsvarar årsförbrukningen för 110 normalstora villor.
• Solpanelerna är framtagna av Afry och designade av arkitekten Frida Hallin. Idola Solkraft har varit totalentreprenör.
KÄLLA: BOSTADSBOLAGET

Publicerad 16 september 2021

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.