Frånluftsvärmepumpar effektivare
Varvtalsstyrda frånluftsvärmepumpar sparar mycket mer energi än gamla modeller med på/av-teknik, särskilt i hus med hög energianvändning. Det visar Energimyndighetens test av frånluftsvärmepumpar.
Frånluftsvärmepumpar är vanliga i hus från 80-talet och framåt. Husen har frånluftsventilation och värmepumpen tar tillvara värmen från inomhusluften innan den ventileras ut. Många husägare står nu inför ett nytt val, eftersom värmepumparna börjar bli gamla och måste bytas ut.
– Vårt test visar att en frånluftsvärmepump med den nya varvtalsstyrda tekniken kan spara upp till 65 procent av husets energianvändning i jämförelse med ett eluppvärmt hus, säger Anders Odell, testledare på Energimyndighetens Testlab.
De olika modellerna i testet visar stora skillnader i värmeförluster för att hålla varmvattnet varmt när det inte används. Vissa värmepumpar har tre gånger så stora värmeförluster (tomgångsförluster) som andra.
Energimyndighetens råd till husägare som ska byta frånluftsvärmepump är att hitta en som passar det egna husets energibehov. Titta också på värmepumpens årsvärmefaktor (SCOP) som visar hur effektivt den producerar värme och varmvatten under ett helt år.
– Den effektivaste i testet har en årsvärmefaktor på 3,0 vilket betyder att för varje kilowattimme el in i värmepumpen, kommer 3 kilowattimmar värme ut. Moderna frånluftsvärmepumpar börjar nu närma sig andra typer av värmepumpar i effektivitet, visar vårt test, säger Anders Odell.
– Energieffektivisering i bostäder är av största vikt. Därför är det positivt att energieffektiv teknik utvecklas och vinner terräng, säger Anna Johansson, ställföreträdande enhetschef på Testlab.
Källa: Energimyndigheten