Innovation | 16 aug

Framtidskraft för demokratiska energilösningar

Med stöd från EU har det digitala visionsverktyget Framtidskraft skapats för att på ett övergripande sätt få insikt i hur en lokal, demokratiskt ägd energigemenskap skulle kunna te sig; i stadsmiljö, i ett villaområde eller på landsbygd.

Framtidskraft för demokratiska energilösningar
Nu lanseras ett digitalt verktyg som ska främja fler lokala, demokratiska energigemenskaper. Foto: Coompanion

I Framtidskraft kan man laborera med olika förnybara energislag och med automatik få klarhet i gemenskapens energiproduktion, energibalans och ungefärliga investeringskostnader. Verktyget kommer att vara gratis för alla användare och kommer att finnas tillgängligt på webben.

Leif Tyrén på Coompanion Värmland ser stora möjligheter med Framtidskraft.

– Det här visionsverktyget är en fantastisk möjlighet att se en annan morgondag för platsen man lever på, och det ur alla hållbarhetsperspektiv. Det är ett sätt att öppna dörren till en hållbar framtid där man också kommer närmare varandra, säger han.

Framtidskraft baseras på de möjligheter EU Clean Energy Package medger. De olika nationalstaterna inom EU har hunnit olika långt med att införa paketet i nationell lagstiftning. Skapas motsvarande möjligheter i Sverige underlättas framväxten av energigemenskaper. Det är dock inga regler eller lagar som hindrar etablering av energigemenskaper idag.

En energigemenskap är en kooperativ förening som har till ändamål att ge sina medlemmar miljömässiga, ekonomiska och sociala samhällsfördelar. De baseras på ett demokratiskt ägande av en stabil och kostnadseffektiv förnyelsebar energi för dess medlemmar. Energigemenskaper kan utgöras av hushåll, företag, föreningar etc. som gemensamt producerar, konsumerar, lagrar och delar förnybar energi.

Framtidskraft är utvecklat med stöd från Leader Närheten, Leader 7-sam och EU Jordbruksfond.

Källa: Coompanion

Publicerad 16 augusti 2024

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.