LEDARE | 6 apr 2020

Framtiden är så mycket mer än covid-19-virus

Framtiden är så mycket mer än covid-19-virus

Kära läsare! Kasta dig över Anna Joelssons krönika på sidan 74. Hon skriver om framtiden, och hon lyckas förutspå framtiden på ett mycket bra sätt. Hon skriver: ”Lätt förutspå framtiden – men det blir sällan rätt.” Precis så. Inte mycket har blivit rätt de senaste månaderna. Alla vi i branschen som skulle till Nordbygg, Nordens största byggmässa. Vi som skulle bevista Stora Legionella-dagen. Vi som skulle… Istället fick vi inrikta oss på karantän för att undvika spridning av covid-19-viruset.

Thomas Olofsson är professor i energieffektivisering. Läs på sidan 44 och framåt där han skriver om de rekommendationer för säker drift i byggnader som används i Kina för att stoppa spridningen av covid-19. Intressant! De är inte i alla delar direkt tillämpbara i Sverige, men de kan vara ett underlag för nationella rekommendationer.

Det finns inga bevis för att covid-19-virus kan finnas i dricksvatten. Baserat på nuvarande bevis är risken för vattenförsörjningen låg. Konventionella, centraliserade vattenbehandlingsmetoder som använder filtrering och desinfektion ska inaktivera covid-19-virus. Det menar WHO och Unicef i rapporten ”Water, sanitation, hygiene and waste management for covid 19”. Läs mer om den på sidan 9.

Det här numret handlar också om framtidens byggnader. Gustav Tidman, som du träffar på sidan 28, är projektledare för Sveriges modernaste kriminalvårdsanstalt i Skenäs på Vikbolandet utanför Norrköping. Det är även Specialfastigheters nya standardfängelse; en anstaltsbyggnad som ska stå modell för framtidens anstalter. Häftigt!

Bläddra också till sidan 36 där du kan konstatera att det blivit smarta lösningar i den nya tennishallen hos Lidingö Tennisklubb. Smarta värme- och ventilationssystem ska ge både effektivare och bättre inomhusklimat.

Allt fler blandare i offentliga miljöer är uppkopplade mot internet, vilket bland annat gör det lättare att optimera vatten- och energianvändningen. Men det ger också ny kunskap om människors beteenden. Läs mer på sidan 40.

Trevlig läsning!

 

Foto: Clas Göran Carlsson

Publicerad 6 april 2020

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.