Omställning | 29 sep 2022

Framgångsrik omställning för gipsskivetillverkare

Gyprocs fabrik i Bålsta är den första i världen att producera 300 000 kvadratmeter gipsskivor med biogas och förnybar el från vattenkraft.

Framgångsrik omställning för gipsskivetillverkare
Gyprocs fabrik i Bålsta är den första fabriken i världen att, i ett test med biogas och förnybar el, producera 300 000 m² gipsskivor. Foto: Saint-Gobain

– Testet som gjordes i Bålsta är ett tydligt bevis på att Saint-Gobain Sweden vill nå sina klimatmål och ha netto noll klimatutsläpp till 2045. Genom att byta ut fossil energi mot förnybar hjälper det oss att sänka klimatutsläppen och förbättra produkternas klimatavtryck på sikt, vilket gynnar kunderna och deras klimatdeklarationer, säger Armina Nilsson, Sustainability Partner på Gyproc

Under testet som pågick i nästan fyra dagar användes biogas som energikälla i produktionen samtidigt som produkter och processer kontrollerades för att säkerställa att bytet från naturgas till biogas inte resulterade i några störningar. Klimatnyttan från dessa dagar blev; inga direkta och indirekta utsläpp av växthusgaser från fabriken eller från elförbrukningen.

– Vi kan vara mycket stolta över detta netto-noll-test som visar vår vilja och vår förmåga att uppfylla våra hållbarhetsåtaganden, säger André Limon, vd för Saint-Gobain Sweden AB.

Saint-Gobain som koncern är fast besluten att påskynda övergången till en cirkulär ekonomi, med hänsyn till hela livscykeln för sina produkter och lösningar, för att begränsa förbrukning av naturresurser, förlänga produkternas livslängd och uppmuntra till återvinning.

I Saint-Gobain Sweden AB:s färdplan för hållbarhet ska bolaget uppnå klimatneutralitet senast år 2045 och därmed bidra till ett fossilfritt Sverige.

 

Källa: Saint-Gobain Sweden

Publicerad 29 september 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.