Värmepumpar | 11 jul 2022

Svagt uppåt för värmepumpsförsäljningen

Det har sålts ungefär lika många värmepumpar under första halvåret i år som under samma period i fjol. Dock har man sett en inbromsning under andra kvartalet, vilket kan ha att göra med komponentbrist, enligt Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Svagt uppåt för värmepumpsförsäljningen
Värmepumpsförsäljningne har totalt ökat en procent första halvåret i år. Dock ser man en inbromsning för frånluftspumpar under de sista tre månaderna. Foto: IVT

– Osäkerheten i energipriser gör att värmepumpar borde vara den naturliga vägen att gå. Sverige ligger långt framme men mer kan göras, säger Anders Mårtensson, vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Svårigheten att få fram komponenter i den omfattning som behövs för att fylla marknadens behov av värmepumpar kan vara en bidragande orsak, då efterfrågan är högre än leveransförmågan i dagsläget. Inbromsningen måste dock analyseras vidare, uppger Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, för att se om det är en tillfällig nedgång eller om det kan finnas andra orsaker.

Totalt sjönk försäljningen av frånluftsvärmepumpar med 25 procent under andra kvartalet jämfört med i fjol. Sett över första halvåret i år har frånluftspumparna minskat med 10 procent medan luft-vatten ökat med två procent och vätska-vatten (bergvärme) ökat med fem procent. Den totala värmepumpsmarknaden har ökat med en procent under första halvåret i år jämfört med samma period i fjol.

– Installation av värmepumpar bidrar till att frigöra el som kan användas inom andra områden i den pågående energiomställningen, säger Mattias Järvinen, teknisk expert på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Källa: Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

Publicerad 11 juli 2022

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.