Marknad | 18 okt 2022

Fortsatt stabil värmepumpsförsäljning

Värmepumpsförsäljningen för tredje kvartalet håller sig på en fortsatt hög nivå, enligt Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Stigande energipriserna gör att många ser över sin uppvärmning, vilket leder till att efterfrågan på värmepumpar håller i sig.

Fortsatt stabil värmepumpsförsäljning
Försäljningen av värmepumpar fortsätter att hålla sig på en hög nivå, enligt Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Foto: Daikin

Installatörerna har fyllda orderböcker och många kunder väntar på att få sina beställda värmepumpar. Flera nya fabriker projekteras och byggs i Sverige och Europa för att klara efterfrågan och det kommer leda till högt ställda krav på att komponenttillverkningen hänger med i samma takt.

Det område som går allra starkast är luft/vattenvärmepumpar, där försäljningen ökat med nio procent under tredje kvartalet i år, jämfört med motsvarande period ifjol. Frånluftsvärmepumparna har minskat, sannolikt hänger det ihop med en inbromsning i nybyggnationstakten för småhus.

För vätska/vattenvärmepumpar, bergvärmepumpar, är utvecklingen i det närmaste oförändrad med en mild tillbakagång på minus två procent.

– I såväl Sverige som övriga Europa ses värmepumpar som en viktig del i omställningen till ett mer hållbart samhälle och minskat beroende av gas för uppvärmning. Vi får tydliga signaler om att antalet installerade värmepumpar inom EU kraftigt kommer att öka de närmaste åren. Genom att dessutom använda smart styrning kopplad mot timpristaxa kan man låta värmepumpen producera mer värme när elen är som billigast. Vid höglasttimmar kan värmepumpen då varvas ner eller stängas av för att minska effektbelastningen i elnätet, säger Mattias Järvinen, teknisk expert på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Källa: Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

Publicerad 18 oktober 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.