Värmepumpar | 17 okt 2023

Fortsatt högt tryck efter värmepumpar

Värmepumpsförsäljningen i Sverige fortsätter på en hög nivå. För tredje kvartalet i år har luft-vatten-värmepumpar ökat med åtta procent i jämförelse med samma period året innan. Bergvärmepumpar visar en ökning med 34 procent och frånluftsvärmepumpar ökade med 57 procent, enligt Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Fortsatt högt tryck efter värmepumpar
Värmepumpsförsäljningen går fortsatt bra i Sverige, enligt nya kvartalssiffror från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

När det gäller frånluftsvärmepumpar finns det förändringar i beräkningsunderlaget som visar en ökning som är högre än den verkliga tillväxten.

Många tillverkare är i kapp med produktionen efter tidigare  komponentbrist, konstaterar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Värmepumpar kan nu levereras med normala leveranstider.

– EU pekar fortsatt på att värmepumpar är en viktig del i energieffektiviseringen av Europa. Att den svenska marknaden samtidigt är i stark tillväxt är glädjande. Tillväxten sker dessutom både på villa- och fastighetsmarknaden, säger Anders Mårtensson, vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Installatörerna rapporterar att det är många konsumenter som frågar om hur de kan söka det bidrag för energieffektivisering som Boverket har annonserat. Sedan 3 juli kan nämligen de som värmer sitt småhus med el eller gas söka bidrag för materialkostnader vid byte av uppvärmningssystem.

– Inför den kalla perioden som nu kommer är det klokt att se om sitt hus. Elpriserna är för närvarande låga men att energieffektivisera med en värmepump är fortsatt en riktigt bra affär. Om du funderar på att investera i en värmepump så kan det vara en god idé att ta kontakt med kommunens energi- och klimatrådgivare för att få tips, säger Mattias Järvinen, teknisk expert på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Publicerad 17 oktober 2023

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.