Solenergi | 12 mar

Första storskaliga solparken på skogsmark

Sveriges första storskaliga solcellspark på skogsmark finns utanför Gislaved och är nu driftsatt.

Första storskaliga solparken på skogsmark
Henja solpark är den första solparken på skogsmark i större skala som inte är inhägnad av stängsel. Foto: Sunna Group

Solcellsparken i Gislaved har utvecklats av Sunna Group i samarbete med Aneo, en nordisk koncern för satsningar på förnybar energi, som gick in som delägare i Sunna Group i september 2022. Totalt har Henja solpark inneburit en investering på cirka 100 miljoner kronor.

– Vi har realiserat det här projektet på rekordtid. Det tog bara två år från starten av projektutvecklingen till driftsättningen av parken, tack vare våra duktiga partners i Sunna Group och en mycket tidseffektiv process för tillstånd och nätanslutning. Där har vi något att lära av här i Norge, säger Kari Skeidsvoll Moe, vice vd för förnybar produktionsportfölj och tillväxt på Aneo.

Henja solpark är den första solparken i större skala som inte är inhägnad av stängsel, detta för att säkerställa att både djur och friluftsliv fortsatt kan röra sig fritt inom och genom området.

– Vi är mycket glada över att ha nått milstolpen att sätta vår första solpark i drift på så kort tid, vilket visar att vår affärsmodell för projektutveckling lönar sig. Jag är särskilt stolt över vårt team och nära samarbete med Aneo, och skickar också ett stort tack till markägaren, säger Marcus Qviberg, vd för Sunna Group.

Henja solpark, som under utvecklingstiden haft projektnamnet “Skogsmusen”, har uppförts på en yta av 30 hektar delvis brandskadad skogsmark, motsvarande cirka 45 fotbollsplaner. Byggnationen av anläggningen har utförts av Svea Solar och anslutningen till elnätet stod det kommunala elnätsbolaget Gislaved Energi för.

– Vi är väldigt glada över samarbetet med Sunna Group och att vara i mål med projektet. Den här solparken innebär ett stort bidrag till elnätet i många år framöver, säger Magnus Bergqvist, försäljningschef för solparker på Svea Solar.

En officiell invigning av solparken kommer att ske i början av sommaren.

Källa: Aneo

Publicerad 12 mars 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.