Hållbarhet | 27 mar

Första stadsdelen att certifieras med Citylab 4.0

På en gammal golfbana i Eskilstuna ska en hållbar stadsdel med 1 200 bostäder växa fram under 25 år. Företaget Strategisk Arkitektur använder certifieringen Citylab 4.0 för att framtidssäkra projektet genom att hållbarhetsfrågorna integreras från början och är först ut i Sverige med den nya versionen.

Första stadsdelen att certifieras med Citylab 4.0
Visionsskiss för nya livet i Sundbyholm. Illustration: Jenny Wallmark Designstudio.

Det 100 hektar stora området ligger naturskönt vid Mälaren och utvecklas av Sundbyholm Platsutveckling.

Ylva af Kleen, arkitekt och och en av två certifierade citylabsamordnare på Strategisk Arkitektur. Foto: Strategisk Arkitektur

– Att utveckla ett område över en så lång tid som 25 år är en särskild utmaning. Genom att använda Citylab 4.0 från början lyfter vi alla viktiga aspekter och säkrar värdet på planens alla delar för framtiden. Vi skapar inte bara en plan, vi skapar en långsiktig och hållbar vision, säger Ylva af Kleen, arkitekt och certifierad citylabsamordnare på Strategisk Arkitektur.

Strategisk Arkitektur är först i Sverige med att använda nya Citylab 4.0. Det säkerställer att de sociala och miljömässiga målen uppfylls samt att planen har potential att klara morgondagens ökande hållbarhetskrav.

Strategisk Arkitektur ser i Citylab en metodik som ser till att alla viktiga aspekter beaktas i rätt tid samtidigt som den stödjer arbetet med social hållbarhet och dialogprocesser. Kontoret menar att det är ett kraftfullt verktyg för strategisk planering och har investerat i två certifierade Citylabsamordnare.

Johanna Munck, VD på Strategisk Arkitektur. Foto: Strategisk Arkitektur

– Vi har länge arbetat med visionsstyrda processer i våra stadsbyggnadsprojekt. Genom att lägga stor tonvikt på analys och tidigt involvera byggaktörer, intressenter och medborgare får vi till smidiga planprocesser som inte överklagas. Vi har sett att Citylab innehåller bra metodstöd som passar väl ihop med vår proaktiva process, säger Johanna Munck, vd på Strategisk Arkitektur.

Citylab, är ett helsvenskt certifieringssystem för stadsdelar som är framtaget av SGBC, Sweden Green Building Council. Hållbarhetsprogrammet som tas fram är ett strategiskt styrdokument som ger medverkande offentliga och privata aktörer en gemensam grund och styrning för hållbar utveckling av ett område.

– Citylab 4.0 har ett stort fokus på process och innehåller verktyg för att hantera de målkonflikter som oundvikligt uppstår i alla stadsutvecklingsprojekt. Den nya versionen är linjerad med Plan- och Bygglagens planprocess och är ett kraftfullt verktyg för strategisk planering, säger Lotta Werner Flyborg, vd på SGBC.

Källa: Strategisk Arkitektur

Publicerad 27 mars 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.