Energilager | 3 maj

Första spadtaget för nytt energilager i Karlshamn

I går togs första spadtaget för Ingrid Capacitys nya etablering i Karlshamn. Etableringen kommer att utgöra ett energilager på cirka tre megawatt som beräknas vara i full drift till sommaren 2023.

Första spadtaget för nytt energilager i Karlshamn
Arvid Lilljeqvist, vd på Ingrid Capacity, Magnus Gärdebring, kommunstyrelsens ordförande, Karlshamns kommun, Stefan Karlsson vd Karlshamn Energi, samt Ibrahim Baylan styrelseledamot Ingrid Capacity vid det första spadtaget den 2 maj. Foto: Ingrid Capacity

Det nya energilagret kommer från dag ett att bidra till att fler effekttoppar hanteras utan att överskrida effektuttaget från överliggande nät. BatteryLoop står som leverantör för etableringen genom sitt cirkulära energilagersystem Bless. Systemet består av återanvända fordonsbatterier. Etableringen är ett led i den gröna omställningen och den fortsatta elektrifieringen, där Karlshamn är intressant som geografisk plats för bland annat batterilagring beroende på elkapacitet och marktillgång.

– Vi är glada över att ta detta steg framåt för att bidra till en hållbar och grön omställning. Genom denna etablering kan vi bidra till att lösa den brist på effekt som uppstår när efterfrågan på el ökar, säger Arvid Lilljeqvist, vd på Ingrid Capacity.

Det nya energilagret kommer från dag ett att bidra till att fler effekttoppar hanteras utan att överskrida effektuttaget från överliggande nät. BatteryLoop står som leverantör för etableringen genom deras cirkulära energilagersystem. Ett system beståendes av återanvända fordonsbatterier. Etableringen är ett led i den gröna omställningen och den fortsatta elektrifieringen, där Karlshamn är intressant som geografisk plats för bland annat batterilagring beroende på elkapacitet och marktillgång. På plats under invigningen fanns representanter från Ingrid Capacity, Karlshamns kommun, Karlshamn Energi och BatteryLoop.

– Vi är stolta över att inom två dagar från detta spadtag kunna leverera vårt cirkulära energilagersystem till detta projekt. Detta är ett steg mot en mer hållbar framtid och vi ser fram emot att fortsätta samarbeta med Ingrid Capacity och Karlshamns kommun, säger Patrik Boccara, försäljningschef på BatteryLoop.

Källa: Ingrid Capacity

Publicerad 3 maj 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.