Brunnslockspoesi | 25 jan

Första poesibrunnslocket på plats i Umeå

Brunnslockspoesin sprider sig över Sverige. Initiativet kommer från Göteborg och har nu spridit sig både norr och söderut. I Umeå ligger det första brunnslocket med årets utvalda dikt på plats.

Första poesibrunnslocket på plats i Umeå
I Umeå har Vakin precis placerat ut det första brunnslocket med årets poesi. Foto: Vakin

Brunnslockspoesin startade 2018 i Göteborg med syfte att ta poesin till gatan och samtidigt skapa medvetenhet om den dolda infrastrukturen under marken. Under 2021 anslöt sig VA SYD – som omfattar kommunerna Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö i Skåne och 2022 gick Vakin med kommunerna Umeå, Vindeln och Nordmaling samt Uppsala Vatten med.

Vakin har sedan 2022 placerat ut 16 brunnslock med dikter. Befintliga brunnslock flyttas till andra platser i våra kommuner där de återanvänds.

2023 års brunnslockspoet blev Ann Jäderlund och en av hennes dikter har gjutits in i brunnslock som i år läggs ut på gator och torg runt om i Sverige. Nu är det första brunnslocket på plats av totalt 15 poesibrunnslock som ska placeras ut i Umeå, Vindeln och Nordmalings kommuner.

– För Vakin är fokus på brunnslocken ett bra sätt att uppmärksamma den dolda, men livsviktiga, infrastrukturen under marken. Vi vill få människor att reflektera över hur de använder vatten, vad som får spolas med i toaletten och vart regnet tar vägen, säger Walter Jonasson, underhållschef hos Vakin.

Fakta

Årets brunnslockspoesi

Ljud inifrån
Hoppet ifall det hör
Själva blåsten

öppnar jorden
Livslängden

nere i jorden
Det kan vara havet

som rör sig
Det kan vara vattnet

som ännu lever

av: Ann Jäderlund

Källa: Vakin

Publicerad 25 januari 2024

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.