Första lågenergikyrkan invigd

Hur kommer det sig att ni valde att bygga en lågenergikyrka?

– Att bygga en kyrka är att bygga för långsiktigt brukande, även om man kanske inte tänker 500 år framåt. Att inte bygga ur ett långsiktigt energiperspektiv hade faktiskt varit anmärkningsvärt, säger Mikael Sjödin, kyrkoherde i Krokom i Jämtland, som fått en helt ny lågenergikyrka.

Vilken uppvärmning har kyrkan?
– Den har en bergvärmepump som drivs med grön el från ett kraftverk här i Krokom. Vi hade diskussioner kring solceller i början av projektet, men då var de dyra och det vi pratade om då hade bara tillfört en symbolisk mängd energi. I dag – när priserna gått ner kraftigt – hade vi nog tänkt annorlunda och låtit installera solceller också.

Vad ersatte den nya kyrkan?
– Det var ett kapell, uppfört 1925 som användes som gudtjänstrum. Uppvärmningen bestod av ett energimonster till oljepanna och huset hade spån som isolering i väggarna. Vintertid fick man ha på sig täckjacka även inomhus. Däremot har vi återbrukat en del av inventarierna som exempelvis orgel, kyrkbänkar, predikstol och dopfunt, säger Mikael Sjödin.

Kyrkan invigdes i september och har en area på 585 kvadratmeter. Beräknad energianvändning är 55 kWh per kvadratmeter och år och byggkostnad 20 miljoner kronor.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 9/2013 sidan 14

 

Publicerad 17 september 2013

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.