Energilagring | 23 sep 2022

Första kommersiella energilagringsprojektet i drift

Azelios första kommersiella projekt i Sverige med företagets energilagringslösning har nyligen tagits i drift. Den finns hos Industrisupport i Åmål AB och innehåller två TES.POD-enheter som laddas med hjälp av solceller och flyttar överskottsenergi för att matcha efterfrågan och skapa förnybar baskraft.

Första kommersiella energilagringsprojektet i drift
Den första kommersiella installationen av Azelios energilagringssystem, TES.POD är driftsatt hos Industrisupport i Åmål AB. Foto: Azelio

– Det är mycket bra för Azelio att vårt första kommersiella projekt i Sverige nu har driftsatts. Sverige är inte en av våra initiala målmarknader, men att ha ett kommersiellt projekt i drift nästan på vår egen bakgård ger väldigt bra möjligheter att effektivt samla på oss värdefulla erfarenheter för att i förlängningen kunna optimera systemet ytterligare mot våra kunders behov, säger vd Jonas Wallmander.

Industrisupport i Åmål AB äger ett industrihotell på 22 000 kvadratmeter, där lokaler hyrs ut till industrikunder. Driften av lagringsenheterna kommer att hanteras av Azelio under de första tre åren. Systemet kommer även att förse Industrisupport i Åmål AB med värme som även minskar beroendet av fjärrvärmenätet.

– Jag är mycket nöjd med att vi nu har vårt energilagringssystem i drift. Vi såg tidigt både den miljömässiga och ekonomiska potentialen i att kunna styra användningen av vår egenproducerade solenergi till tider som matchar vårt energibehov. Värdet i att få större kontroll över våra energikostnader har bara blivit tydligare under den senaste tiden”, säger Jimmie Karlsson, på Industrisupport i Åmål AB.

Källa: Azelio

Publicerad 23 september 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.