Kärnkraft | 24 jan

Första friklassade kärnreaktorn på 40 år

Studsviksreaktorn R2 är nu nedmonterad, rengjord från radioaktivitet och friklassad av Strålsäkerhetsmyndigheten. Det är den första kärntekniska anläggning som bevisats fri från radioaktivitet och friklassats i Sverige sedan forskningsreaktorn R1 på KTH i Stockholm friklassades på 1980-talet

Första friklassade kärnreaktorn på 40 år
R2 är den första friklassade reaktorn i Sverige sedan 1980-talet. Foto: Vattenfall

– Nu har vi facit från vårt första nedmonteringsprojekt i Sverige och kan konstatera att våra arbetsmetoder är säkra, effektiva och hållbara. Jag är otroligt stolt över teamet på Svafo och vi tar med oss lärdomarna från R2 till de övriga nedmonteringsprojekten i Vattenfallkoncernen och även till det internationella erfarenhetsutbytet, säger Christopher Eckerberg, Vattenfalls chef för avveckling av kärntekniska anläggningar och ordförande i Svafo.

Fakta

R2-reaktorern

  • togs i drift 1960, stängdes av 2005 och revs 2016. Vattnet tömdes ur bassängerna 2017 och därefter revs betong- och rörstrukturer.
  • Rivning och sanering av radioaktivt material avslutades 2022, men hade då i flera år bedrivits i mycket begränsad omfattning.
  • Inom Vattenfallkoncernen avvecklas för närvarande även Ågestaverket utanför Stockholm, där storskalig nedmontering startade 2020, och Ringhals 1 och 2 utanför Varberg, där storskalig nedmontering planeras starta 2024.

Under det mångåriga arbetet med nedmonteringen har inga utsläpp av radioaktivitet skett och 87 procent av rivningsmaterialet har kunnat återvinnas. Kostnaden på omkring 475 miljoner kronor täcks av fonder som finansieras av kärnkraftsbolagen.

Anläggningen bestod av reaktorerna R2 och R2-0 som bland annat användes för bestrålning och tester av kärnbränsle och andra material, produktion av medicinska och industriella radioisotoper och kärnteknisk forskning. R2 användes dock inte för energiproduktion, utan i forskningssyften. Den energi och värme som producerades togs inte tillvara.

Källa: Vattenfall

Publicerad 24 januari 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.