Koncept | 3 nov 2022

Första förskolan med nytt koncept

OBOS har byggstartat sin första förskola som byggs enligt det nya konceptet Start Learning - en Svanenmärkt förskola med ett stort fokus på pedagogik, sund inomhusmiljö, minskad klimatpåverkan, yteffektivitet och låga driftskostnader.

Första förskolan med nytt koncept
Joakim Henriksson, vd OBOS Sverige, tillsammans med representanter från Uppsala kommun och HMB. Foto: Tim Meier

– Det här är en milstolpe i OBOS historia. Vi bygger både bostäder och samhällsfastigheter och det här blir vår allra första förskola med konceptet Start Learning. Här fokuserar vi på att skapa en trygg och klimatvänlig miljö där barnen kan utvecklas på sitt sätt – både i den lilla gruppen och i mötet med andra. Målet är att ge den bästa starten för nästa generation, säger Joakim Henriksson, vd för OBOS Sverige.

Visionen om Start Learning baseras på en tydlig rumshierarki, som skapar en trygg och inspirerande miljö för både barn och pedagoger. Konceptet består av olika rumsdelar, eller byggnader, som dockas ihop med varandra, helt beroende på platsens och verksamhetens förutsättningar. De flesta barn tillbringar ungefär en tredjedel av ett dygn under den största delen av året i skollokaler. Därför vill OBOS säkerställa att de vistas i en sund inomhusmiljö. Konceptet är framtaget i samarbete med White Arkitekter.

– Vårt förskolekoncept blir Svanenmärkt, vilket innebär att det uppfyller Svanens krav när det gäller energianvändning, byggprocess, ventilation, dagsljusinsläpp och byggmaterial, säger Joakim Henriksson.

Förskolan ligger i Skölsta utanför Uppsala och kommer ha  6 avdelningar med plats för cirka 120 barn.

Källa: OBOS

Publicerad 3 november 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.