OUTSTANDING | 2 feb 2023

Första hotellet med högsta Breeam-certifieringen

Fastighetsutvecklingsprojektet Hangar 5 i Brommastaden är en av nio byggnader som uppnått den högsta nivån – outstanding – i Breeam-certifieringen. Det är även första gången som en hotellbyggnad i Sverige certifieras enligt högsta nivån.

Första hotellet med högsta Breeam-certifieringen
Hangar 5 är den första hotellbyggnaden i Sverige som uppnått högsta nivån i Breeam-certifieringen. Foto: NCC

Certifieringen innebär att fastigheten lever upp till höga krav på bland annat låg energiförbrukning, god ventilation och minskad resursanvändning. Kontors- och hotelldelen uppnår högsta nivå Outstanding, och handelsdelen i fastigheten uppnår Excellent, den näst högsta nivån i miljöcertifieringssystemet.

– Det här är en viktig milstolpe för Hangar 5. Vi har höga ambitioner för vårt hållbarhets- och klimatarbete och Breeam-certifieringen är ett fint kvitto på att det ger resultat. Det är dessutom extra glädjande att Hangar 5:s kontors- och hotelldel når Outstanding-nivå på miljöcertifieringen, och att det är den första hotellbyggnaden i Sverige som gör det, säger Andreas Lindelöf, chef för NCC Property Development Stockholm.

Hangar 5 har erhållit certifieringen bland annat genom ett aktivt klimatanpassningsarbete. Exempelvis uppsamling och rening av dagvatten vilket minskar risken för översvämningar och säkerställer att endast rent vatten släpps ut i naturen, samt tillskapande av grönytor som ger förbättrad biodiversitet samtidigt som det bidrar till trivsel och välmående.

– Alla våra fastighetsutvecklingsprojekt miljöcertifieras som ett led i ett aktivt arbete med miljö och hållbarhet genom hela fastighetsutvecklingen. En certifierad byggnad garanterar dessutom fördelar för hyresgästerna, till exempel bättre inomhusklimat och därmed ökat välbefinnande för de anställda. Samtidigt är certifieringen också viktig för investerare som vill att deras fastigheter ska ha en hållbar miljöprofil, säger Andreas Lindelöf.

I Sverige finns det totalt cirka 165 Breeam-certifierade nya byggnader, och av dem är det endast nio som uppnått den högsta nivån Outstanding.

Godkänd certifiering innebär att fastigheten utvärderats inom ett antal fastställda områden så som energi- och vattenanvändning, inomhusklimat, byggnadsmaterial och avfallshantering.

Källa: NCC

Publicerad 2 februari 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.