Bergvärme | 1 nov 2022

Först ut i Sverige med unik bergvärmelösning

Barkarbystaden Kv22 blir först ut i Sverige med den nya bergvärmelösningen Geolo som innebär att man under produktionen använder befintlig bergvärme tillsammans med en helt ny innovativ och prisbelönt lösning för att markant reducera energianvändningen, CO2-utsläppen och kostnaderna.

Först ut i Sverige med unik bergvärmelösning
Resona och Raksystems Climate Solutions har i dagarna signerat ett samarbetsavtal för att nyttja Geololösningen i Resonas bostadsprojekt i Barkabystaden, Kv 11. Foto: Resona

Geolostationen kommer att installeras i Resonas nybyggnadsprojekt Kv 11 i början av november. Det är en flyttbar energistation som nyttjar borrhålen från bergvärmelösningen även under produktionstiden och som via ett IT-system hanterar hela värme- och kylprocessen under byggtiden. Med hjälp av dygnet runt bevakning av systemet säkerställs och optimeras både uppvärmning och uttorkning genom hela byggprocessen vilket resulterar i förbättrad produktionsmiljö och bättre ekonomi.

– Numera är energikriser och klimatförändringar vår vardag. Vi behöver göra allt som står i vår makt för att skapa mer energieffektiva lösningar då det är en viktig del i att begränsa den globala uppvärmningen. Vårt Geolo-koncept är just en sådan lösning. Vi är otroligt tacksamma och glada över att Resona och deras projekt Kv 11 blir det första vi sjösätter i Sverige, säger Janne Vanhanen, VD Raksystems Climate Solutions OY, som levererar den nya lösningen.

Resonas projekt Kv 11 i Barkarbystaden består av totalt fem byggnader plus ett gemensamt garage. Bostadsrättsföreningarna Helio, Livia och Luna omfattar totalt 397 lägenheter. En av de andra två byggnaderna kommer att erbjuda det moderna boendekonceptet Colive och i hörnet Barkarbyvägen/Flygfältsvägen skapas härliga kontor. Det kommer vara ett varierande utbud av restauranger, caféer och butiker på gatunivå. Produktionen är i full gång och projektet första Brf, Helio, beräknas stå inflyttningsklar i början av september nästa år.

– Vi är övertygade om att det går att bygga smartare och mer hållbart. För att nå dit krävs nyfikenhet och nytänkande. För oss på Resona är miljöpåverkan avgörande i våra beslut och vi arbetar ständigt med att hitta innovativa och smarta lösningar som stödjer våra mål. Att nu ha Geolo som en del i vårt Barkabyprojekt är ett mycket bra exempel på just det, säger David Giertz grundare av Resona.

Publicerad 1 november 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.