Pionjär | 6 nov

Först med realtidsberäkning av exakt klimatavtryck för installationer

Bengt Dahlgren har som första företag i branschen utvecklat och implementerat en avancerad verktygslösning för att exakt beräkna klimatavtryck vid installationer.

Först med realtidsberäkning av exakt klimatavtryck för installationer
Peter Lappalainen, Ebba Gipperth, Patrick Liljeroth och Jonas Elgblad presenterar verktyget. Foto: Bengt Dahlgren

Idag står installationsbranschen för uppskattningsvis 10-15 procent av klimatavtrycket inom byggsektorn. Bengt Dahlgren har därför utvecklat ett verktyg för att visa miljöberäkningar i realtid direkt i konstruktionsprogramvaran.

– Till skillnad från andra områden inom byggsektorn saknas det för närvarande lagstiftning och riktvärden för installationsprodukter. Därför tog vi beslutet att själva utveckla detta verktyg. Vi ville inte vänta på lagstiftningen, säger Henrik Jönsson, hållbarhetsansvarig på Bengt Dahlgren Göteborg.

Det eliminerar överlämningar mellan avdelningar och möjliggör istället att alla konstruktörer vara med att ta datadrivna designbeslut och göra skillnad varje dag.

– Vi tar den här investeringen för att låta hållbarhet ytterligare genomsyra alla delar av Bengt Dahlgren. Det gör oss ännu bättre på att hjälpa våra kunder och beställare att bli ledande inom hållbarhet, säger Anna Nivala, vd på Bengt Dahlgren Göteborg.

Bengt Dahlgrens nya verktyg, en add-in till Revit, bygger på en avancerad databas och förändrar spelreglerna för miljöberäkningar vid fastighetsinstallationer.

Istället för att använda schablonsiffror erbjuder verktyget en lösning som beräknar miljöeffekten av olika installationsmaterial ända ned på produktnivå. Det innebär att exakta siffror på koldioxidavtrycket blir en ny, avgörande parameter i konstruktionsprocessen.

– Vårt team har varit frustrerat över att tvingas använda grova schablonsiffror för att beräkna installationsmaterialets koldioxidutsläpp. Med vårt nya verktyg hamnar informationen nu där den hör hemma – i händerna på konstruktörerna,  kommenterar Robert Persson, team manager på Bengt Dahlgren.

Källa: Bengt Dahlgren

Publicerad 6 november 2023

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.